Σημαντική επιδείνωση εμφάνισε το β΄ τρίμηνο του έτους η ύφεση στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, η συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας έφτασε στο 3,5% του ΑΕΠ, έναντι 2,55 που είχε εμφανίσει το α΄ τρίμηνο του 2010.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη δραματική μείωση του ΑΕΠ συνέβαλαν η πτώση των επενδύσεων και η σημαντική μείωση της δημόσιας κατανάλωσης, ενώ αντιθέτως η βελτίωση που παρατηρήθηκε στο εμπορικό ισοζύγιο αντιστάθμισε εν μέρει το αποτέλεσμα των προαναφερόμενων συντελεστών.

Στην ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής επισημαίνεται ότι από το πρώτο τρίμηνο του 2010 έχει αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού των συναλλαγών της Γενικής Κυβέρνησης, με αποτέλεσμα, όπως αναφέρεται, να διακόπτεται η συνέχεια της σειράς των στοιχείων μεταξύ των τριμήνων των ετών 2009 και 2010.

Το γεγονός αυτό, σημειώνεται, επηρεάζει τη συγκρισιμότητα των στοιχείων, και επομένως ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ μεταξύ των τριμήνων των δύο ετών θα πρέπει να χρησιμοποιείται με επιφύλαξη, ενώ τονίζεται ότι το πρόβλημα αυτό θα αντιμετωπιστεί μέχρι το τέλος του έτους με την αναθεώρηση των στοιχείων του 2009.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης