Αύξηση 3,9% σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή (ΓΔΤΚ) τον Μάρτιο 2010 προς τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2009, έναντι αύξησης 2,8% που είχε καταγραφεί τον Φεβρουάριο του 2010 προς τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου 2009, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Εξάλλου, ο γενικός δείκτης τον μήνα Μάρτιο 2010, εν συγκρίσει με τον Φεβρουάριο 2010, παρουσίασε αύξηση 3,1%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αύξηση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 3,9% τον μήνα Μάρτιο 2010, συγκριτικά με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2009, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών:

1. Από τις αυξήσεις των δεικτών:

– Κατά 15,5% της ομάδας μεταφορών, λόγω αύξησης των τιμών στα τέλη κυκλοφορίας και τα διόδια, τα καύσιμα αυτοκινήτων, τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων, η συντήρηση και επισκευή αυτοκινήτων και μοτοσικλετών και τις υπηρεσίες μεταφορών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Κατά 7% της ομάδας στέγασης, λόγω αύξησης των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης, των ενοικίων κατοικιών, της ύδρευσης αποχέτευσης, του ηλεκτρισμού και των υπηρεσιών κοινοχρήστων.

– Κατά 4,9% της ομάδας αλκοολούχων ποτών και καπνού, εξαιτίας ανόδου των τιμών των αλκοολούχων ποτών και μη σερβιριζόμενων ποτών καθώς και των τιμών των τσιγάρων.

Η ίδια ποσοστιαία αύξηση σημειώθηκε και στην ομάδα ”άλλα αγαθά και υπηρεσίες”, λόγω αύξησης των τιμών ασφαλίστρων αυτοκινήτων και δικύκλων και αύξησης των τιμών της παροχής υπηρεσιών κουρείων και κομμωτηρίων.

Κατά 3,5% της ομάδας «επικοινωνίες», λόγω αύξησης των τιμών της κινητής τηλεφωνίας.

Επίσης, σημαντικές αυξήσεις κατεγράφησαν στην ομάδα «εκπαίδευση» (3%) και στην ομάδα «υγεία» (2,7%).

2. Από τη μείωση του δείκτη

– Κατά 1,6% της ομάδας «διατροφή και αλκοολούχα ποτά»
Σε ό,τι αφορά στον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή (Εν.ΔΤΚ) τον μήνα Μάρτιο 2010, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2009, παρουσίασε αύξηση 3,9%, έναντι αύξησης 1,5% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του έτους 2009 προς 2008.

 Τέλος, ο Εν.ΔΤΚ τον μήνα Μάρτιο 2010 σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο 2010 αυξήθηκε κατά 3,1%, έναντι αύξησης 2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης