Στο 74% η απορρόφηση του ΕΣΠΑ

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου 2014, 08:38
Στο 74% η απορρόφηση του ΕΣΠΑ
«Η απορρόφηση του ΕΣΠΑ ξεπέρασε και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις. Η Ελλάδα ξέφυγε οριστικά από το άγχος των απορροφήσεων. Είμαστε από τις πρώτες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην απορρόφηση Κοινοτικών κονδυλίων». Αυτό δήλωσε το πρωί της Πέμπτης ο υπουργός Ανάπτυξης παρουσιάζοντας τα απολογιστικά στοιχεία για το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Όπως σημείωσε, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο απορροφήθηκαν κονδύλια ύψους 7,7 δισ. ευρώ, όταν την περίοδο 2009 έως το πρώτο μισό του 2012 είχαν απορροφηθεί 8,5 δισ. ευρώ, ενώ ανέφερε ότι την επόμενη διετία πρέπει να απορροφηθούν 5,8 δισ. ευρώ από το παλαιό ΕΣΠΑ. Ο υπουργός εκτίμησε ότι αποκλείεται να χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ.

Σύμφωνα με τα επίσημα απολογιστικά στοιχεία που παρουσίασε νωρίτερα ο υπουργός, το 2013 ο στόχος απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων που είχε τεθεί στο μνημόνιο όχι μόνο επιτεύχθηκε, αλλά υπερκαλύφθηκε.

Με αποτέλεσμα η Ελλάδα να φτάσει στο 118% του στόχου. Συγκεκριμένα, το 2013 οι απορροφήσεις από τα Κοινοτικά Ταμεία ανήλθαν σε 4,6 δισ. ευρώ, έναντι 3,89 δισ. ευρώ που ήταν ο στόχος του μνημονίου, ενώ η συνολική δημόσια δαπάνη, συμπεριλαμβανομένης της εθνικής συμμετοχής ξεπέρασε τα 5 δισ. ευρώ και το ποσοστό των απορροφήσεων αγγίζει το 74 %. Ειδικότερα:

Το 2013 η συνολική δημόσια δαπάνη, δηλαδή η Κοινοτική συμμετοχή μαζί με τη συνεισφορά του κρατικού προϋπολογισμού, ήταν μεγαλύτερη από την δαπάνη του 2012 κατά 47%. Έφθασε στα 5,007 δισ. έναντι 3,414 δισ. το 2012.

Μέχρι σήμερα η συνολική δημόσια δαπάνη για το ΕΣΠΑ ανέρχεται σε 16,5 δισ. ευρώ. Από τον Ιούλιο του 2012 μέχρι σήμερα, η δημόσια δαπάνη έφθασε στα 7,7 δισ. ευρώ. Δηλαδή το τελευταίο 18μηνο επενδύθηκαν σχεδόν όσα είχαν επενδυθεί τα προηγούμενα τριάμισι χρόνια. Στο τελευταίο 18μηνο, επίσης, οι στόχοι απορρόφησης των κονδυλίων που τέθηκαν από το μνημόνιο υπερκαλύφθηκαν και στα τρία συνεχόμενα εξάμηνα.

Τα επόμενα δύο χρόνια, 2014 και 2015, απομένουν προς απορρόφηση ακόμη 5,8 δισ. ευρώ, ποσό που είναι ελάχιστα υψηλότερο από το στόχο του 2013.

Όλα αυτά όπως σημείωσε ο υπουργός είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας για επιτάχυνση των απορροφήσεων. Προσπάθεια που περιελάμβανε, μεταξύ άλλων απλούστευση των διαδικασιών υλοποίησης των έργων με 32 συγκεκριμένες παρεμβάσεις, εκκαθάριση των έργων που δεν προχωρούσαν και αναθεώρηση των προγραμμάτων όπου απαιτούνταν.

Ο υπουργός σημείωσε ότι οι οδικοί άξονες θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2015, όπως προβλέπεται άλλωστε από τις συμβάσεις παραχώρησης.

Σχετικά με το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το 2013 το ποσοστό ανάλωσης έφθασε στο 100%, με αποτέλεσμα να διοχετευθούν στην αγορά 6,650 δισ. ευρώ. Το αντίστοιχο ύψος ανάλωσης του ΠΔΕ το 2012 ήταν 6,113 δισ. ευρώ, που αναλογούσε στο 89% των συνολικά διαθέσιμων πόρων (6,850 δισ. ευρώ).

Για τη φετινή χρονιά, όπως σημείωσε ο υπουργός, στόχος είναι να μεγιστοποιηθούν οι απορροφήσεις από το τρέχον πρόγραμμα και να αρχίσουν οι εισροές κονδυλίων από το νέο ΕΣΠΑ. Σημειώνεται ότι οι προτάσεις για το νέο πρόγραμμα έχουν υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναμένεται η έγκρισή τους τον προσεχή Φεβρουάριο και θα ακολουθήσει η υποβολή των νέων επιχειρησιακών προγραμμάτων.

Ωστόσο, οι δαπάνες που γίνονται από σήμερα 2 Ιανουαρίου είναι ήδη επιλέξιμες για χρηματοδότηση, με την προϋπόθεση φυσικά ότι θα ενταχθούν στα επιμέρους π

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου 2014, 08:40