Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Στο 95,7% διαμορφώθηκε η συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στην ανταλλαγή των ελληνικών κρατικών ομολόγων, μετά την ενεργοποίηση των CAC’s, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών.

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε πως: «Αποφεύχθηκε ο κίνδυνος μίας σοβαρής κρίσης στην Ευρωζώνη», ενώ ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ, δήλωσε πως: «η Ευρώπη, χάρη στα μέτρα που έλαβε για να περιορίσει την κρίση χρέους στους κόλπους της, δεν δημιουργεί πλέον σημαντικούς κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Στη διάρκεια των τελευταίων μηνών, οι Ευρωπαίοι έκαναν μια σαφώς καλύτερη δουλειά απ’ ό,τι προηγουμένως, για να εξασφαλίσουν ότι ελέγχουν την κατάσταση και να κάνουν τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην ικανότητά τους των Ευρωπαίων να συγκρατήσουν τους κινδύνους της κρίσης» πρόσθεσε ο Γκάιτνερ.

«Είναι μια ιστορική στιγμή για την πολύ επιτυχημένη ανταλλαγή των ομολόγων. Μας επιτρέπει να προχωρήσουμε στη σταθεροποίηση της οικονομίας και στην ανάπτυξη» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA.

Στις 22.00 το βράδυ της Πέμπτης έληξε η προθεσμία που είχε δώσει το ελληνικό Δημόσιο για την αποδοχή της πρότασης που αφορά στα ομόλογα υπό ελληνικό δίκαιο, ύψους 177,4 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σήμερα το μεσημέρι, στις 15.00, θα συνεδριάσει το Eurogroup, για να λάβει τις τελικές αποφάσεις σε ό,τι αφορά ειδικότερα στο θέμα της ενεργοποίησης της ρήτρας συλλογικής δράσης.

Νωρίτερα θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο και στις 13:00 ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.

Το πρόγραμμα

Στις 12 Μαρτίου θα γίνει η ανταλλαγή, ενώ την ίδια ημέρα θα συνεδριάσει το Eurogroup, σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα.

Στις 14 Μαρτίου αναμένεται η συνεδρίαση του Euroworking Group, για να «κλειδώσει» το νέο πρόγραμμα βοήθειας των 130 δισ. ευρώ και να οριστικοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα των εκταμιεύσεων.

Στις 15 Μαρτίου θα συνεδριάσει το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη χρηματοδότηση του νέου προγράμματος στήριξης.

Επιμέλεια: Μίτση Σκέντζου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης