Σε υψηλά επίπεδα διατηρήθηκε η αμερικανική ανεργία και τον Ιανουάριο, υποχωρώντας όμως στο 9,7% ενώ οι εκτιμήσεις «έβλεπαν» παραμονή της στο 10% του Δεκεμβρίου όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.

Η μείωση οφείλεται εν πολλοίς στην προσαρμογή του ποσοστού στις εποχικές συνθήκες, χωρίς την οποία οι απόλυτοι αριθμοί δεν παρουσιάζουν σημαντική διαφορά με το Δεκέμβριο. Ξεχωριστή έρευνα έδειξε ότι συνολικά 20.000 θέσεις εργασίας περικόπηκαν τον Ιανουάριο, ενώ -εξαιρώντας τον οικοδομικό τομέα- περίπου 63.000 θέσεις προστέθηκαν στον συνολικό ιδιωτικό τομέα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο προϋπολογισμός του Λευκού Οίκου, μάλιστα, δεν υπολογίζει σε σημαντική μείωση της ανεργίας φέτος και τοποθετεί τις προβλέψεις στο 9,8% για το μέσο όρο του ποσοστού το 2010. Οι οικονομολόγοι υπολογίζουν ότι η ανάκαμψη στην αμερικανική οικονομία θα δημιουργεί μεταξύ 1 και 2 εκατομμυρίων θέσεις εργασίας κάθε χρόνο, τοποθετώντας την επαναφορά της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ στην τετραετία.

Οι Αμερικανοί εργοδότες διστάζουν να προχωρήσουν σε προσλήψεις, ανησυχώντας για το εάν η αντιστροφή του οικονομικού κλίματος θα συνεχίσει και μετά την απόσυρση του πακέτου μέτρων στήριξης την άνοιξη. Η υψηλή ανεργία επιδρά στην κατανάλωση, και έχει περιορίσει την ανάκαμψη σε προηγούμενες περιπτώσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης