Στο επίκεντρο το σημερινό Eurogroup

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 9 Ιουλίου 2012, 10:16
Στο επίκεντρο το σημερινό Eurogroup
Στο σημερινό Eurogroup στρέφονται τα βλέμματα των επενδυτών, με το ευρωπαϊκό νόμισμα να σταθεροποιείται στην περιοχή του 1,2280 έναντι του δολαρίου, έχοντας δοκιμάσει το επίπεδο του 1,2255. Η αγορά διατηρεί τις επιφυλάξεις της, αφού η επενδυτική ευφορία που είχε προκαλέσει η πρόσφατη Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. εξανεμίστηκε λόγω ερωτημάτων γύρω από τον τρόπο υλοποίησης των δεσμεύσεων.

Μάλιστα, η απόφαση της ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα να μειώσει όλα τα επιτόκια (και κυρίως το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης στο ιστορικό χαμηλό του 0,75%) και η διευκρίνιση ότι δεν έχει εξετάσει νέα μη συμβατικά μέτρα στήριξης της οικονομίας οδήγησαν σε νέες ρευστοποιήσεις στο ευρώ. Αυτό που αναμένουν οι αναλυτές, σύμφωνα με το πρωινό σχόλιο αγοράς της FXCM, είναι ποιος θα είναι ο ρόλος της Κεντρικής Τράπεζας στο νέο σχήμα εποπτείας των τραπεζών.

Η σημαντικότερη ανακοίνωση κατά τις ώρες της συνεδρίασης των ασιατικών αγορών ήταν αυτή του δείκτη τιμών καταναλωτή στην Κίνα, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 2,2% τον Ιούνιο έναντι εκτίμησης για 2,3%. Ο δείκτης τιμών παραγωγού τον ίδιο μήνα διαμορφώθηκε σε ετήσια βάση στο -2,1%, έναντι εκτίμησης για -2,0%, από το -1,4%.

Ο τελευταίος γύρος οικονομικών στοιχείων στην Κίνα αυξάνει τα περιθώρια πιο χαλαρών μέτρων νομισματικής πολιτικής, κάτι που επιβεβαίωσε το Σαββατοκύριακο και ο πρωθυπουργός της χώρας, λέγοντας ότι η κυβέρνηση έχει σκοπό να «προσαρμόσει» περαιτέρω τη νομισματική της πολιτική.

Φυσικά, η επόμενη ανακοίνωση που θα καθορίσει κάτι τέτοιο είναι αυτή του ΑΕΠ, το οποίο είναι πιθανό να διαμορφωθεί το δεύτερο τρίμηνο χαμηλότερα από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις για μέτρηση γύρω από το 7,7%.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 9 Ιουλίου 2012, 10:43