Σε κυνήγι φοροφυγάδων μέσω της ανάλυσης καταθέσεων έχουν επιδοθεί το τελευταίο διάστημα οι άνδρες του Υπουργείου Οικονομικών, διασταυρώνοντας καθημερινά τις καταθέσεις με τη φορολογική δήλωση εισοδήματος χιλιάδων πολιτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέσα από τους τραπεζικούς λογαριασμούς το Υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να εντοπίσει τους φοροφυγάδες ώστε να εισρεύσουν χρήματα στα κρατικά ταμεία. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα αιτήματα που φτάνουν καθημερινά στις τράπεζες από το Υπουργείο Οικονομικών, τις εφορίες αλλά και το ΣΔΟΕ είναι εκατοντάδες και αφορούν συγκεκριμένους οφειλέτες.

Στα αιτήματά τους, οι κρατικές υπηρεσίες ζητούν να ενημερωθούν για την ύπαρξη και το ύψος των καταθέσεών τους.

Στόχος είναι να διασταυρωθεί σε πρώτη φάση αν από το δηλωθέν εισόδημα δικαιολογείται το ύψος της κατάθεσης, ενώ σε δεύτερη φάση ελέγχεται η κίνηση των λογαριασμών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι έλεγχοι είναι εντατικοί και διαρκείς και αφορούν κυρίως φορολογουμένους που δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα. Δηλαδή, η έρευνα εστιάζεται αρχικά σε συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογουμένων, όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες (υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι), καθώς στα συγκεκριμένα επαγγέλματα εντοπίζονται οι μεγαλύτερες διαφορές ανάμεσα στη δήλωση εισοδήματος και στα περιουσιακά στοιχεία.

Ζητούν αναλυτική ενημέρωση

Οι αρμόδιες υπηρεσίες ζητούν να πληροφορηθούν το ύψος των καταθέσεων που διατηρεί κάθε φορολογούμενος στις τράπεζες, αν οι λογαριασμοί είναι ονομαστικοί ή κοινοί (με περισσότερους του ενός δικαιούχους), αν είναι λογαριασμοί ταμιευτηρίου, τρεχούμενοι ή προθεσμίας, καθώς και την κίνηση που εμφανίζουν.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η εφορία δίνει περιθώριο μέχρι 15 ημέρες στον φορολογούμενο να εμφανιστεί στη ΔΟΥ του για να δικαιολογήσει τις καταθέσεις του, με βάση πάντα τα δηλωθέντα εισοδήματά του.
Τραπεζικά στελέχη παραδέχονται πως «είναι δυνατόν ένας, για παράδειγμα, υδραυλικός ή ηλεκτρολόγος, που δηλώνει ετήσιο εισόδημα 5.000 ευρώ, να έχει λογαριασμό κατάθεσης με υπόλοιπο 200.000 ευρώ».

Οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες εκ του νόμου -στο πλαίσιο πάταξης της φοροδιαφυγής και της καταπολέμησης εσόδων από μαύρο χρήμα- να δώσουν τις πληροφορίες που τους ζητούνται από τις Αρχές, ενώ το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να ενημερώσουν τον πελάτη τους ότι ελέγχεται.

Πρόβλημα αναμένεται να αντιμετωπίσουν, παράλληλα, και όλοι όσοι αγόρασαν ακίνητα στο πρόσφατο παρελθόν πληρώνοντας τοις μετρητοίς, χωρίς να είναι σε θέση να δικαιολογήσουν τη ρευστότητα με την οποία τα απέκτησαν.

Αντίθετα, στα μαλακά θα πέσουν -αρχικά- όσοι αγόρασαν ακίνητο με δάνειο, βάζοντας όμως ως εγγύηση τις καταθέσεις τους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης