«Φαρμάκι» είναι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης πριν καλά καλά μπει ο χειμώνας, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμου. Η μέση τιμή βρίσκεται κοντά στο 1,17 ευρώ ανά λίτρο, ωστόσο σε δεκατέσσερις νομούς της επικράτειας, οι πολίτες θα πρέπει να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το «χέρι στην τσέπη».

Συγκεκριμένα, στους νομούς Δωδεκανήσου Ευρυτανίας, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κεφαλληνίας, Κυκλάδων, Λασιθίου, Λέσβου, Μαγνησίας, Ρεθύμνου, Σάμου και Φωκίδας, η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης έχει ξεπεράσει το 1,20 ευρώ. Αν αναλογιστούμε, την κατώτατη και την ανώτατη τιμή εντός των συγκεκριμένων νομών, τότε το βάρος για τον οικογενειακό προϋπολογισμό είναι ακόμα μεγαλύτερο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τι γίνεται με το φυσικό αέριο

Μεγάλο μέρος των νοικοκυριών έχουν επιλέξει για τη θέρμανση τους, το φυσικό αέριο. Το καύσιμο που στις αρχές Οκτωβρίου είχε τραβήξει την ανηφόρα και μάλιστα στις 5 Οκτωβρίου είχε σημειώσει ρεκόρ, σήμερα παραμένει σε υψηλά επίπεδα (410% υψηλότερη) σε σχέση με την περασμένη χρονιά. 

Έτσι οι καταναλωτές που επέλεγαν το φυσικό αέριο ως εναλλακτική μορφή καυσίμου θέρμανσης, ενδέχεται το χειμώνα, να παροπλίσουν τις ακριβές εγκαταστάσεις τους και να κάνουν στροφή σε κλιματιστικά, ηλεκτρικές σόμπες, αερόθερμα, ηλεκτρικά καλοριφέρ και θερμοπομπούς, θέτοντας τους εαυτούς τους ευάλωτους και προς τις αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για να κλείσουμε το κεφάλαιο φυσικό αέριο, ουδείς μπορεί να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα για το που θα κυμανθεί η τιμή του, όταν στο peak του χειμώνα εκτιναχθεί η ζήτηση από τις χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης. Πάντως αναλυτές της αγοράς υποστηρίζουν ότι στο τέλος του τριμήνου η τιμή του φυσικού αερίου θα κυμανθεί στα 82 ευρώ.

Ακριβό (μας) ηλεκτρικό ρεύμα

«Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα…» λέει το τραγούδι του Πάνου Γαβαλά και δυστυχώς περιγράφει ακριβώς την κατάσταση και τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται οι Έλληνες καταναλωτές. Αυτό γιατί, παρά την στροφή που αναμένεται να κάνουν προς τα ηλεκτρικά μέσα θέρμανσης, η Ελλάδα αυτή την περίοδο έχει την υψηλότερη χονδρική τιμή ηλεκτρικού ρεύματος (222,51 ευρώ/ MWh).

Σε αυτό το πλαίσιο και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Αττικής- Πειραιώς κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τον περιορισμό της παραγωγής σε υγιείς παραγωγικές μονάδες και τι επικείμενες ανατιμήσεις που θα προκύψουν. Συγκεκριμένα σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «το υψηλό ενεργειακό κόστος προκαλεί κατάσταση «συναγερμού» και σε υγιείς παραγωγικές μονάδες, οι οποίες, μέχρι να σχεδιάσουν και το κλείσιμό τους, περιορίζουν την παραγωγή τους. Έτσι όμως πάμε σε ελλείψεις σε άλλους τομείς της οικονομίας όπως η γεωργία ή η οικοδομή, με συνέπεια την περιορισμένη προσφορά που καταλήγει σε νέο γύρο ανατιμήσεων».

Καυσόξυλα και πέλλετ

Επειδή, τα τελευταία χρόνια, οι καταναλωτές επιστράτευσαν διακοσμητικά τζάκια και σόμπες για τη θέρμανση των σπιτιών ας δούμε τι συμβαίνει και σε αυτή την αγορά. Η μέση τιμή των καυσόξυλων και του πέλλετ δείχνει και αυτή να αυξάνεται σε πιο φυσιολογικά επίπεδα, ακολουθώντας την τάση των αυξήσεων σε όλα τα υπόλοιπα καύσιμα.

Για παράδειγμα ένα κυβικό καυσόξυλα αυτή τη στιγμή κυμαίνεται από 90 έως και 140 ευρώ, ανάλογα με το είδος του ξύλου, καθώς και την ποσότητα. Το ίδιο ισχύει και στο πέλλετ, όμως οι τιμές σε αυτό το καύσιμο είναι πιο τυποποιημένες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης