Ξεκινά στο Pittsburgh των Ηνωμένων Πολιτειών η διήμερη σύνοδος κορυφής του G20, με σκοπό να τεθούν σε εφαρμογή οι δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι 20 ηγέτες τον περασμένο Απρίλιο, κυρίως σχετικά με τη ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών, καθώς και των αναδυομένων οικονομιών, θα συνέλθουν στο κέντρο διασκέψεων του Pittsburgh, του παλιού κέντρου της σιδηρουργίας στην Πενσυλβανία, η οποία έχει στραφεί προς την πράσινη οικονομία, για να διαπιστώσουν την πρόοδο που σημειώθηκε στον αγώνα κατά των φορολογικών παραδείσων -ενός από τους στόχους της τελευταίας συνόδου κορυφής της Ομάδας των 20.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα τεθούν τα τραπεζικά μπόνους, για τα οποία ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί δήλωσε ότι δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία. «Συζητούμε, τσακωνόμαστε, αλλά πρέπει να φθάσουμε σε συμφωνία», σημείωσε.

Σημειώνεται πως οι διαφορές μεταξύ Αμερικανών και Ευρωπαίων για τη μεταρρύθμιση της επιτήρησης του χρηματοπιστωτικού τομέα παραμένουν.

Οι Ευρωπαίοι επιδιώκουν τον περιορισμό των τραπεζικών μπόνους, που τροφοδοτούν την οργή της κοινής γνώμης. Από την άλλη πλευρά, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αντίθετες με την επιβολή περιορισμών, επιδιώκοντας να υπερασπισθούν τα συμφέροντα της ισχυρής χρηματοπιστωτικής τους κοινότητας, όπως και η Βρετανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια ακόμη εστία διαφωνιών είναι η στρατηγική που πρέπει να υιοθετηθεί για τη διασφάλιση της εξόδου από την κρίση. Η Γερμανία, η οποία ζητεί το τέλος των προγραμμάτων ανάκαμψης, έρχεται αντιμέτωπη με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, οι οικονομίες των οποίων εξακολουθούν να βρίσκονται στο κόκκινο και φοβούνται την άνοδο της ανεργίας.

Στην ατζέντα του G20 περιλαμβάνεται ακόμη η λειτουργία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, καθώς οι αναδυόμενες οικονομίες, όπως η Βραζιλία, η Ινδία και η Κίνα, επιδιώκουν ισχυρότερο ρόλο στο Συμβούλιο Διοίκησης, όπου θεωρούνται ότι έχουν χαμηλή εκπροσώπηση σε σχέση με τους Ευρωπαίους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης