Συνολικά 156 ακίνητα ανά την Ελλάδα, συνολικής επιφάνειας άνω των 86.000 στρεμμάτων, έχουν ήδη περάσει στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) με στόχο να αξιοποιηθούν για παραθεριστικές κατοικίες και για την κατασκευή ξενοδοχείων. Τα μεγάλα ακίνητα πρόκειται να παραχωρηθούν μέσω διαγωνισμών, ενώ τα μικρότερα θα πωληθούν μέσω ηλεκτρονικών δημοπρασιών. Η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ εκτιμά πως μέσω των e-δημοπρασιών μπορεί να συγκεντρώσει περί τα 5 δισ. ευρώ.

Μεταξύ των κτηρίων που βγαίνουν στο σφυρί συγκαταλέγονται η επιβλητική βίλα «Ντε Βέκι» στη Ρόδο (γνωστή και ως βίλα Μουσολίνι) καθώς και οι πρώην εγκαταστάσεις της «Φωνής της Αμερικής» στην Ξάνθη. Η βίλα Μουσολίνι (βλ. φωτό άρθρου), συνολικής επιφάνειας 8.100 στρεμμάτων, πρώην κατοικία του Ιταλού διοικητή των Δωδεκανήσων επί Μουσολίνι (Τσέζαρε Μαριο Ντε Βέκι), η οποία αργότερα έγινε θέρετρο της ελληνικής βασιλικής οικογένειας, παραμένει έκτοτε έρημη και λεηλατημένη, ετοιμόρροπη, με σπασμένα τζάμια και γεμάτη σκουπίδια, χωρίς να έχουν γίνει εργασίες συντήρησης και αναστήλωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τα 156 ακίνητα, το μεγαλύτερο βρίσκεται επίσης στη Ρόδο, στη θέση «Βουνό», και έχει επιφάνεια 27.000 στρεμμάτων, ενώ το μικρότερο είναι ένα ακίνητο στις Σέρρες, επιφάνειας μόλις 2,6 στρεμμάτων, που στεγάζει το πρώην «Ξενία». Στη λίστα συμπεριλαμβάνεται και ακίνητο αγνώστου επιφανείας, που αφορά στον χώρο του πρώην σανατορίου «Αγία Ελεούσα» στη Ρόδο.

Στον μακρύ κατάλογο του ΤΑΙΠΕΔ περιλαμβάνονται και πολλά «Ξενία» (Αράχωβας, Δράμας, Σερρών), εκτάσεις στο χιονοδρομικό κέντρο Βόρας (Καϊμακτσαλάν) καθώς και πλήθος από μικρά οικόπεδα ανά την Ελλάδα.

Από τον ίδιο κατάλογο ακινήτων, που θα εμπλουτιστεί τους επόμενους μήνες (σ.σ.: η μεταφορά ακινήτων στο ΤΑΙΠΕΔ από το Δημόσιο έχει καθυστερήσει), θα επιλεγούν και τα περιουσιακά στοιχεία που θα ενταχθούν στο πακέτο της τιτλοποίησης μελλοντικών εσόδων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέσω της τιτλοποίησης στο Ταμείο προσπαθούν να προεισπράξουν έσοδα από αξιοποίηση ακινήτων που είναι ιδιαίτερα δύσκολη και χρονοβόρα λόγω δικαστικών προσφυγών και χωροταξικής νομοθεσίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης