Στους υψηλούς φόρους και στα απανωτά χαράτσια οφείλεται η αδυναμία χιλιάδων πολιτών να συντηρήσουν την εξοχική τους κατοικία, που μέχρι πρόσφατα τους πρόσφερε την ευκαιρία για οικονομικές διακοπές, ιδίως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τους τελευταίους μήνες χιλιάδες ακίνητα έχουν βγει στο σφυρί, συντελώντας σε υπερπροσφορά κατοικιών για τους Ευρωπαίους ακόμη και στους πλέον δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία και εφημερίδες δημοσιεύουν συχνά εκτενή ρεπορτάζ για την παραθεριστική κατοικία στην Ελλάδα, τις μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες και τις προσφορές ανά περιοχή.

Μεσιτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα προωθούν πολλές εξοχικές κατοικίες στα νησιά με τη μεγαλύτερη τουριστική κίνηση – όπως η Ρόδος, η Σαντορίνη, η Κέρκυρα και η Σύμη. Συχνά πρόκειται για πολυτελή σπίτια με μοναδική θέα στη θάλασσα, που πωλούνται σχεδόν… για ένα κομμάτι ψωμί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κάνοντας μια αναζήτηση στις αγγελίες του Διαδικτύου μπορείτε να διαβάσετε χαρακτηριστικά τα εξής: «Αναζητήστε και βρείτε εξοχική κατοικία ανάμεσα σε χιλιάδες πωλήσεις εξοχικών σε όλη την Ελλάδα. Δείτε όλα τα εξοχικά προς αγορά γρήγορα και εύκολα, και βρείτε αυτό που ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας».

Σπίτια επωνύμων στο σφυρί

Οι πωλητές, κατά κύριο λόγο, ανήκουν στη μεσαία τάξη. Πρόκειται για πολίτες που αγόρασαν τα προηγούμενα χρόνια ακίνητα αξίας από 50.000 έως 200.000 ευρώ και αδυνατούν να τα συντηρήσουν, αφού τα εισοδήματά τους έχουν συρρικνωθεί δραματικά. Μεγάλος είναι, ωστόσο, ο αριθμός εξοχικών που πωλούνται από 300.000 έως 1.000.000 ευρώ ή σε τιμή που υπερβαίνει τα 2.000.000 ευρώ. Πρόκειται για πάρα πολλά πανάκριβα σπίτια, βίλες και μεζονέτες σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, που περιμένουν κυρίως ξένους αγοραστές ή Έλληνες με υψηλά βαλάντια. Ακίνητα επωνύμων, επιχειρηματιών, ηθοποιών και τραγουδιστών, οι οποίοι τα αγόρασαν την εποχή της μεγάλης χλιδής, αλλά τώρα βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση.

Σύμφωνα με τους μεσίτες, η προσφορά εξοχικών κατοικιών αυξάνεται διαρκώς, ενώ το τελευταίο δίμηνο, εξαιτίας της συζήτησης για Ενιαίο Φόρο Ακινήτων και στα αγροτεμάχια, παρατηρείται το φαινόμενο του ξεπουλήματος και σε γη. Κυρίως οικόπεδα σε περιοχές με υψηλή αντικειμενική αξία, τα οποία, παρότι δύσκολα μπορεί να αξιοποιηθούν, πρόκειται να επιβαρυνθούν με τον νέο φόρο.

Οι ιδιοκτήτες πουλάνε ακόμη και χωράφια σε εκτός σχεδίου περιοχές, σε ένα σκηνικό που θυμίζει το «Μεγάλο παζάρι», αφού οι πωλητές ρίχνουν τις τιμές, αλλά οι αγοραστές δεν δελεάζονται. Σύμφωνα με την «Η», στην Πάρο υπάρχουν 3.000-3.500 απούλητα εξοχικά, στη Μύκονο πάνω από 2.000, στη Σαντορίνη 1.500-2.000 και στην Κέρκυρα 3.000-4.000. Στην Κρήτη, επίσης, πάνω από 5.000 τέτοια σπίτια, ενώ σε Ρόδο, Κάρπαθο και Κω άλλες 2.000-3.000.

Πολλοί ξένοι, μάλιστα, έχουν βάλει στο στόχαστρο ελληνικά ακίνητα, ωστόσο περιμένουν νέα πτώση των τιμών κατά 10%-20% μέσα στο 2013. Άλλωστε, στην παρούσα φάση έχουν το πάνω χέρι στις διαπραγματεύσεις…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης