Οι βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, καθώς και οι Νήσοι Κέιμαν βγήκαν από τη «γκρι» λίστα του ΟΟΣΑ με τους «φορολογικούς παραδείσους», καθώς, πλέον, εφαρμόζουν τα διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα για τη φορολογία, όπως ανακοίνωσε ο διεθνής οργανισμός. Έτσι, οι off shore που εμφάνιζαν έδρα τα συγκεκριμένα φορολογικά καταφύγια, βρίσκονται τώρα στον αέρα και τουλάχιστον πρέπει να μετεγκατασταθούν σε άλλο φορολογικό παράδεισο. Πάντως, οι όποιες ολιγωρίες δίνουν τη δυνατότητα να φορολογηθεί ύλη, που παρέμενε… ασύλληπτη.

Τον περασμένο Απρίλιο, η ομάδα των G-20 είχε συμφωνήσει σε σειρά μέτρων κατά των «φορολογικών παραδείσων», σε μία προσπάθεια να περιορίσει τα φαινόμενα φοροδιαφυγής.
Τότε, είχε δημοσιεύσει μία «γκρι» λίστα με περισσότερες από 30 χώρες που είχαν συμφωνήσει να λάβουν μέτρα υπέρ της διαφάνειας, αλλά δεν είχαν υπογράψει τις απαραίτητες διεθνείς συμφωνίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ΟΟΣΑ ανακοίνωσε ότι και τα δύο συμπλέγματα νησιών έχουν υπογράψει συμφωνίες για την ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών με τη Νέα Ζηλανδία. Για να βγει μία χώρα από τη «γκρι» λίστα, πρέπει να έχει υπογράψει τουλάχιστον 12 διμερείς συμφωνίες.
Από τον Απρίλιο, έξι κράτη έχουν βγει από τη συγκεκριμένη λίστα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης