Σε δραματική κατάσταση βρίσκεται η τουρκική οικονομία καθώς από τα ξημερώματα της Παρασκευής η ισοτιμία τουρκικής λίρας-δολαρίου κατέγραφε πτώση μεγαλύτερη του 10%, με την ισοτιμία της έναντι του δολαρίου να πέφτει στο ιστορικό χαμηλό των 6,4915 λιρών μετά την επιστροφή μιας τουρκικής αντιπροσωπείας από συνομιλίες που είχε στην Ουάσινγκτον χθες Πέμπτη χωρίς να προκύψει κάποια λύση για τη συνεχιζόμενη κρίση.

Οι σχέσεις των δύο συμμαχικών χωρών στο ΝΑΤΟ περνούν κρίση με αφορμή την κράτηση στην Τουρκία του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον με κατηγορίες για τρομοκρατία, γεγονός που οδήγησε μάλιστα στην επιβολή κυρώσεων από την αμερικανική πλευρά εις βάρος δύο εκ των υπουργών του Ερντογάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Σάλλιβαν έδωσε κατάλογο με 15 ονόματα Αμερικανών ή εργαζομένων για την αμερικανική κυβέρνηση, που κρατούνται ως όμηροι από τον Ερντογάν για να χρησιμοποιηθούν για την ανταλλαγή με τον Ιμάμη Γκιουλέν. Η Ουάσινγκτον απέρριψε κάθε ανταλλαγή πριν από την επιστροφή του Πάστορα στις Ην. Πολιτείες. 

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νάουερτ ήταν προσεκτική στις δηλώσεις της χθες. «Διευκρινίσαμε», είπε, «ότι ο πάστορας Μπράνσον πρέπει να επιστρέψει στην πατρίδα του».

Σύμφνωα με την εφημερίδα cum hurietr η οποία επικαλείται τους Financial Times, η αμερικανική διοίκηση φέρεται να έχει προσδιορίσει χρονικά το τελεσίγραφο προς την Άγκυρα για την απελευθέρωση του πάστορα Μπράνσον και των υπολοίπων Αμερικανών έως και την προσεχή Τετάρτη. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερντογάν: Αυτοί έχουν τα δολάρια, εμείς τον λαό και τον Θεό 

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τους πολίτες «να μην έχουν καμία ανησυχία» εξαιτίας της υποχώρησης της τουρκικής λίρας.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στη Ριζούντα της Μαύρης Θάλασσας αργά χθες το βράδυ ο πρόεδρος της Τουρκίας επιχείρησε να καθησυχάσει τους πολίτες λέγοντας ότι υπάρχει μια εκστρατεία εναντίον της Τουρκίας. «Υπάρχουν διάφορες εκστρατείες σε εξέλιξη. Μην δίνετε σημασία», είπε.

«Μην ξεχνάτε, αν έχουν τα δολάρια τους, εμείς έχουμε τον λαό μας, τον Θεό μας. Εργαζόμαστε σκληρά. Δείτε πώς είμαστε πριν από 16 χρόνια και δείτε μας σήμερα», πρόσθεσε.

Την περασμένη εβδομάδα ο Ερντογάν κάλεσε τους πολίτες να μετατρέψουν το σκληρό νόμισμα και τον χρυσό σε λίρες ώστε να ενισχύσουν την τουρκική λίρα που καταρρέει. Από τις αρχές του έτους το τουρκικό νόμισμα καταγράφει απώλειες άνω του 35%!

Η κατάρρευση της λίρας συμπαρασύρει τις ευρωπαϊκές μετοχές 

Απώλειες καταγράφουν οι ευρωπαϊκές μετοχές στο ξεκίνημα των συναλλαγών σήμερα λόγω της βουτιάς της τουρκικής λίρας, με τις τράπεζες με τη μεγαλύτερη έκθεση στη χώρα να καταγράφουν τη μεγαλύτερη πτώση.

Οι μετοχές της γαλλικής BNP Paribas, της ιταλικής UniCredit και της ισπανικής BBVA σημείωσαν βουτιά περίπου 3% αφού η εφημερίδα Financial Times ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανησυχεί για την έκθεσή τους στην Τουρκία λόγω της δραματικής πτώσης της λίρας.

Ενώ οι περισσότεροι κλάδοι κινούνταν σε αρνητικό έδαφος, οι τράπεζες κατέγραφαν τις μεγαλύτερες απώλειες, με πτώση 1,3%. Στις 10:14 ώρα Ελλάδας, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση 0,5%.

Οι ΗΠΑ διπλασίασαν τους δασμούς στα τουρκικά προϊόντα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε τον διπλασιασμό των αμερικανών δασμών στις τουρκικές εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου με μια ανάρτησή του στο Twitter.

«Μόλις εξουσιοδότησα τον διπλασιασμό των δασμών για χάλυβα και αλουμίνιο όσον αφορά στην Τουρκία, καθώς το νόμισμά τους, η τουρκική λίρα, κατρακυλά γρήγορα έναντι του πολύ ισχυρού δολαρίου μας», έγραψε προσθέτοντας πώς οι αμερικανο-τουρκικές σχέσεις «δεν είναι καλές αυτή την στιγμή».

Ερντογάν: «Μας κήρυξαν τον πόλεμο θα τους τον κηρύξουμε κι εμείς»

«Δεν θα χάσουμε τον οικονομικό πόλεμο», δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την ώρα που η ισοτιμία της λίρας έναντι του δολαρίου υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό.

Η δήλωση αυτή μεταδόθηκε από τη δημόσια τηλεόραση TRT. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μετέδωσε από την πλευρά του πως ο Ερντογάν διαβεβαίωσε πως η Τουρκία θα καταφέρει να ξεπεράσει αυτή την κατάσταση όπως ξεπέρασε και τις πλημμύρες που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στην επαρχία Ορντού (βόρεια).

«Με τη βοήθεια του Θεού, θα ξεπεράσουμε τις καταστροφές και, επιπλέον, θα διεξαγάγουμε με επιτυχία τον οικονομικό πόλεμο», δήλωσε, σύμφωνα με το Ανατολή. 

Ο Ερντογάν κάλεσε επίσης τους συμπολίτες του να ανταλλάξουν τα ξένα νομίσματα που έχουν στην κατοχή τους για να στηρίξουν την τουρκική λίρα λέγοντας ότι πρόκειται για «εθνική μάχη» στον «οικονομικό πόλεμο», που έχει κηρυχθεί, όπως υποστήριξε, στην Τουρκία.

«Αν έχετε δολάρια, ευρώ ή χρυσό στο προσκέφαλό σας, πηγαίνετε στις τράπεζες για να τα ανταλλάξετε με τουρκικές λίρες. Είναι μια εθνική μάχη», είπε ο Ερντογάν σε ομιλία του στην Μπαϊμπούρτ (βορειοανατολικά), που αναμεταδόθηκε από την τηλεόραση.

«Θα είναι η απάντηση του έθνους μου σε εκείνους που μας κήρυξαν οικονομικό πόλεμο» συνέχισε ο Ερντογάν δείχνοντας με το δάκτυλο ένα μυστηριώδες «λόμπι των επιτοκίων» το οποίο δεν προσδιόρισε.

«Μας κήρυξαν οικονομικό πόλεμο. Αυτόν τον οικονομικό πόλεμο δεν θα τον χάσουμε. Το δολάριο δεν θα μας κόψει τον δρόμο μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.

Οσμή capital controls στην Τουρκία – Απαγορεύτηκαν οι τραπεζικές συναλλαγές μέσω κινητού τηλεφώνου

Γύρω στις 16.30 ώρα Ελλάδος έγινε γνωστό πως οι τουρκικές τράπεζες διέκοψαν τις συναλλαγές των καταθετών τους μέσω κινητού τηλεφώνου, την ώρα που η τουρκική λίρα κατέρρεε και η ισοτιμία της με το δολάριο και το ευρώ διαμορφωνόταν νωρίς το απόγευμα στο -20%.

Η κατάρρευση άρχισε στις 12.00 τα μεσάνυχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή για να ενταχθεί ο ρυθμός κατρακύλας του τουρκικού νομίσματος αμέσως μετά το μεσημέρι και αφού δημοσιοποιήθηκε μέσω Twitter η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να διπλασιάσει τους δασμούς στα εισαγόμενα τουρκικά προϊόντα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης