Στοπ στους πλειστηριασμούς των τραπεζών

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 1 Σεπτεμβρίου 2009, 12:40
Στοπ στους πλειστηριασμούς των τραπεζών
Σημαντικές ειδήσεις για δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες έβγαλε η συνάντηση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννη Παπαθανασίου, με το προεδρείο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.

Συμφωνήθηκε η αναστολή των πλειστηριασμών για οφειλές προς τις τράπεζες έως 200.000 ευρώ, μέχρι το τέλος του 2009.

Σε σχετική διευκρίνιση αναφέρεται, πάντως, ότι η αναστολή των πλειστηριασμών αφορά μόνο στα χρέη προς τις τράπεζες και όχι προς ιδιώτες.

Για τις οφειλές προς το Δημόσιο, η ρύθμιση αναμένεται να επεκταθεί για τις πρόσφατες οφειλές, αλλά όχι για τα παλαιότερα βεβαιωμένα χρέη. 

Ο υπουργός Οικονομίας είπε ότι η κυβέρνηση σύντομα θα καταθέσει τη σχετική νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή. Η ρύθμιση θα κατατεθεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Εκεί όμως που δεν υπήρξε καμία εξέλιξη είναι στο μείζον πρόβλημα της αγοράς,. Τις ακάλυπτες και μεταχρονολογημένες επιταγές.

Ωστόσο, συμφωνήθηκε να γίνει νέα συνάντηση, όπου θα παρουσιαστούν προτάσεις για την αντιμετώπιση αυτού του οξύτατου προβλήματος που ταλαιπωρεί την αγορά.

Οι ακάλυπτες επιταγές έχουν ξεπεράσει τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ (1 στις 10 επιταγές μένει ακάλυπτη) και οι εκπρόσωποι της αγοράς ζητούν την παράταση της αναγγελίας στον «Τειρεσία» των επιταγών που σφραγίζονται, την αύξηση του ποσού πάνω από το οποίο σφραγίζεται η επιταγή (σήμερα είναι μόλις 500 ευρώ) και την αντικατάσταση των ακάλυπτων επιταγών από τις συναλλαγματικές.

Από την πλευρά τους, οι τραπεζίτες προτείνουν την επιστροφή των επιταγών που δεν καλύπτονται στους εκδότες τους, και τη χρηματοδότησή τους μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας (ΤΕΜΠΜΕ).

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 1 Σεπτεμβρίου 2009, 12:40