Στουρνάρας: Επέστρεψαν καταθέσεις τεσσάρων δισ. από τα στρώματα

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2016, 18:19
Στουρνάρας: Επέστρεψαν καταθέσεις τεσσάρων δισ. από τα στρώματα
Την επιστροφή στο τραπεζικό σύστημα τεσσάρων δισ. ευρώ καταθέσεων μέσα σε ένα χρόνο, ανακοίνωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας παρουσιάζοντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής την Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική 2015-2016.

Ο κ. Στουρνάρας ανακοίνωσε με εμφατικό τρόπο την επιστροφή καταθέσεων τεσσάρων δισ. από την 20η Ιουλίου 2015 λέγοντας χαρακτηριστικά: «Από τα στρώματα δηλαδή».

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι «σήμερα υποβλήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών στους θεσμούς πρόταση με νέα μέτρα απελευθέρωσης από τους περιορισμούς, τα οποία συνοδεύονται από σχετική τεκμηρίωση και στοχεύουν τόσο στη διευκόλυνση της λειτουργίας των ελληνικών επιχειρήσεων, όσο και στην περαιτέρω βελτίωση της κατάστασης ρευστότητας των τραπεζών, η οποία θα επηρεάσει θετικά την ψυχολογία των καταθετών, των επενδυτών και των επιχειρήσεων.

Ενδεικτικά, τα νέα μέτρα χαλάρωσης περιλαμβάνουν:

-Άρση της απαγόρευσης ανάληψης μετρητών όταν προέρχονται από νέες καταθέσεις σε μετρητά (νέο χρήμα).

-Πλήρης άρση της απαγόρευσης αποπληρωμής δανείων.

-Αύξηση του ποσοστού ανάληψης μετρητών από 10% σε 30% των ελεύθερων κεφαλαίων που προέρχονται από το εξωτερικό.

-Δυνατότητα ανάληψης μετρητών έως 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες.

«Συγχρόνως», συνέχισε ο κ. Στουρνάρας, «στόχος μας είναι η μείωση του χρόνου εκτέλεσης των εμβασμάτων στο εξωτερικό καθώς και ο περιορισμός του σχετικού κόστους που προκάλεσε η επιβολή των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. Στην επίτευξη αυτού του στόχου συμβάλλει σημαντικά η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία τροποποίησης των αποφάσεών της που θα προβλέπουν:

- Αύξηση στα όρια των Υποεπιτροπών των τραπεζών (έως €250χιλ/ανά πελάτη/ανά ημέρα σήμερα) καθώς και των ποσών που θα μπορούν να εκτελούνται απευθείας από τις τράπεζες χωρίς την προϋπόθεση προηγούμενης ιστορικότητας (έως €20χιλ/ανά πελάτη/ανά ημέρα σήμερα). Στόχος είναι οι επιχειρήσεις να εξυπηρετούνται το αργότερο σε χρόνο Τ+1 ώστε να μην επηρεάζεται η συναλλακτική τους εικόνα με τους συνεργάτες τους στο εξωτερικό.

- Αύξηση των ορίων στη χρήση των καρτών στο εξωτερικό με παράλληλο άνοιγμα, μέσω internet, πολλών internationalsites του συνόλου σχεδόν των διαδικτυακών αγορών, γεγονός που θα διευκολύνει τις συναλλαγές τόσο των νομικών όσο και των φυσικών προσώπων με αντισυμβαλλόμενους του εξωτερικού.

- Αύξηση των μηνιαίων ορίων τόσο των τραπεζών όσο και των Ιδρυμάτων Πληρωμών για την αποστολή εμβασμάτων έως 1.000 ευρώ.

Ταυτόχρονα, μετά από παρέμβαση της ΤτΕ, οι τράπεζες έχουν επιταχύνει σημαντικά τις διαδικασίες παροχής P.O.S όχι μόνο σε εμπορικές επιχειρήσεις αλλά και σε ελεύθερους επαγγελματίες, καταστήματα εστίασης κ.α., γεγονός που διευκολύνει τον καταναλωτή αλλά και προάγει την πάταξη της φοροδιαφυγής».

Ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα ενταχθεί έως το τέλος του έτους στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (με άμεσο όφελος 400 – 500 εκατ. ευρώ) και άρση των capital control μετά την επιστροφή των καταθέσεων.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2016, 18:20