Μέτρα για εξομάλυνση της ροής των εισαγωγών και του εξωτερικού εμπορίου της χώρας αποφασίστηκαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στην Τράπεζα της Ελλάδος με συμμετοχή εκπροσώπων της κυβέρνησης και του επιχειρηματικού κόσμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα, αυξάνεται από 50.000 σε 100.000 ευρώ το όριο της αξίας των εμβασμάτων για εισαγωγές που θα εγκρίνονται από τις τράπεζες, ενώ πάνω από το όριο αυτό οι αιτήσεις θα εξακολουθήσουν να υποβάλλονται στην Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών του Γενικού Λογιστηρίου.

Παράλληλα όπως ανακοινώθηκε, εξετάζεται λύση και στο πρόβλημα των επιταγών που έληξαν ή λήγουν αυτήν την περίοδο και δεν μπορούν να πληρωθούν λόγω έλλειψης ρευστότητας, ενώ εντός της ημέρας αναμένεται υπουργική απόφαση με την οποία επιλύονται πρακτικά προβλήματα στις τραπεζικές συναλλαγές, όπως η πληρωμή συντάξεων στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου, η εφαρμογή του μέτρου που αποφασίστηκε σήμερα μπορεί να αποκαταστήσει την ομαλότητα στις συναλλαγές που σχετίζονται όχι μόνο με εισαγωγές, αλλά και με τις εξαγωγές, καθώς η πλειονότητα των εξαγόμενων προϊόντων εξαρτάται ως ένα βαθμό από εισαγόμενες πρώτες ύλες, συσκευασίες κλπ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, είπε ότι θα υπάρξει συνεργασία με τις τράπεζες προκειμένου να λυθούν τα θέματα που έθεσαν οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου. «Τα πράγματα εξελίσσονται αρκετά ικανοποιητικά, τις επόμενες δέκα ημέρες θα λύσουμε τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί. Δεν υπάρχει ενδεχόμενο bail – in», τόνισε ο κ. Στουρνάρας. Είμαστε από πλευράς εγκρίσεων πολύ κοντά στις μηνιαίες εισαγωγές προ κρίσης, πριν δηλαδή από τα capital controls. Προσπαθούμε να χαλαρώσουμε όσο μπορούμε, αποκεντρώνουμε στις τράπεζες το 70 % των αποφάσεων, καθώς το όριο των 50.000 έγινε 100.000 ευρώ».

«Προσπαθούμε να φθάσουμε σε πλήρη ομαλοποίηση των εισαγωγών στη χώρα, άρα να εκτρέψουμε οποιονδήποτε αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία από τους ελέγχους στη διακίνηση κεφαλαίων και είμαστε πολύ κοντά σε αυτό το σημείο”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

Όπως διευκρίνισε ο ίδιος, η δραστηριότητα της Επιτροπής που εγκρίνει τις εισαγωγές θα αφορά πλέον μόνο το 25-30 % των εισαγωγών που είναι πολύ μεγάλης κλίμακας, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των αποφάσεων αποκεντρώνεται στα υποκαταστήματα των τραπεζών.

Διαβεβαίωσε επίσης ότι η ομαλή ροή του ELA επιτρέπει στις τράπεζες να κινήσουν το σύστημα των εισαγωγών με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.

Δείτε τις δηλώσεις του Γιάννη Στουρνάρα, του Γιώργου Σταθάκη και των παραγωγικών φορέων μετά την σύσκεψη στην ΤτΕ για την απελευθέρωση κεφαλαίων για τις επιχειρήσεις

Στη σύσκεψη μετείχαν ακόμη ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θόδωρος Φέσσας, του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης και ο εκπρόσωπος του ΣΕΤΕ Γιώργος Βερνίκος.

πηγή βίντεο: eurokinissi.gr

Διαβάστε επίσης:

Τι αλλάζει στα όρια αναλήψεων από το Σάββατο, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 24 Ιουλίου 2015, 14:12

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης