Σχέδια για μόνιμο μηχανισμό διάσωσης

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 13 Φεβρουαρίου 2011, 12:02
Σχέδια για μόνιμο μηχανισμό διάσωσης
Τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έναν μόνιμο μηχανισμό διάσωσης του ευρώ αποκτούν συγκεκριμένη μορφή, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό «Spiegel». Ο «Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας» (ΕΜS) θα διαχειρίζεται 500 δισ. ευρώ για τις χώρες της ευρωζώνης που θα χρειάζονται βοήθεια.

Το αποθεματικό κεφαλαίων του ταμείου θα ανέρχεται σε 100 δισ. ευρώ. Τα ποσά θα καταβληθούν από τα κράτη- μέλη, ανάλογα με το ποσοστό συμμετοχής τους στην Ε.Κ.Τ., αναφέρει προδημοσίευση του «Spiegel», που θα κυκλοφορήσει αύριο, Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο μόνιμος μηχανισμός ΕΜS θα διαμορφωθεί κατά το πρότυπο του ΔΝΤ. Αποστολή του θα είναι να σταθεροποιεί το ευρώ και να βοηθά με τη χορήγηση βραχυπρόθεσμων ή μεσοπρόθεσμων δανείων τις χώρες που περιέρχονται σε ανάγκη. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της Κομισιόν, ο ΕΜS θα μπορεί, επίσης, να αγοράζει κρατικά ομόλογα χωρών που βρίσκονται σε κρίση.

Η συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών σε αναδιάρθρωση χρέους, την οποία απαιτεί με έμφαση η γερμανική κυβέρνηση, προβλέπεται σε ηπιότερη μορφή. Το «Spiegel» παραπέμπει σε έγγραφο της Κομισιόν, το οποίο αναφέρει ότι τα κράτη που έχουν πρόβλημα θα πρέπει να ξεκινούν «έγκαιρα διάλογο» με τους πιστωτές τους για την εκούσια συμμετοχή των πιστωτών στα μέτρα εξυγίανσης.

Αναγκαστική παραίτηση από τις απαιτήσεις τους προβλέπεται μόνον ως «έσχατη διέξοδος» και μάλιστα «όταν θα έχουν αποτύχει εναλλακτικές λύσεις, βάσει συμφωνιών της αγοράς». Στους πιστωτές παρέχεται δικαίωμα συναπόφασης για το αν θα περιληφθεί το επίμαχο μέτρο στη συμφωνία με το ενδιαφερόμενο κράτος. «Αυτή η παράγραφος θα ελεγχθεί με παράγοντες της αγοράς» αναφέρει το έγγραφο της Κομισιόν.

Στο μεταξύ, το «Spiegel» αποκαλύπτει ότι ο EMS, που θα αντικαταστήσει από τα μέσα του 2013 το σημερινό ταμείο EFSF, προσκρούει, στη Γερμανία, σε συνταγματικούς ενδοιασμούς, οι οποίοι προβάλλονται σε γνωμοδότηση της επιστημονικής υπηρεσίας της γερμανικής Βουλής (Bundestag).

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση των νομικών, η γερμανική Βουλή θα πρέπει να εγκρίνει τη θέσπιση του μηχανισμού EMS με πλειοψηφία δύο τρίτων, λόγω εκτεταμένων παρεμβάσεων που επέρχονται στην κυριαρχία του γερμανικού Κοινοβουλίου. Αυτό σημαίνει ότι ο κεντροδεξιός κυβερνητικός συνασπισμός της Μέρκελ θα χρειαστεί την υποστήριξη της αντιπολίτευσης.

Όπως γράφει το περιοδικό, οι νομικοί της γερμανικής Βουλής διατυπώνουν πολλές επιφυλάξεις για τη συνταγματικότητα του ΕΜS. Αυτό αναφέρει σε επιστολή του προς την κοινοβουλευτική ομάδα του συγκυβερνώντος κόμματος των Φιλελευθέρων FDP ο βουλευτής του κόμματος Φρανκ Σέφλερ. Επικαλείται, ως παράδειγμα, ότι ο μόνιμος μηχανισμός διάσωσης θίγει το δικαίωμα του Κοινοβουλίου για τη διαμόρφωση του προϋπολογισμού.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 13 Φεβρουαρίου 2011, 12:02