Ποιος θα μπορούσε να το φανταστεί. Ένας έμπειρος επιχειρηματίας και νούμερο 2 της εισηγμένης εταιρείας Jumbo επιδίδεται στην αγορά ακινήτων που βγαίνουν σε πλειστηριασμό από τις τράπεζες. Με σχετικά μικρό αντίτιμο καταφέρνει να αποκτήσει ακίνητα υψηλής αξίας. Στη συνέχεια ο άνθρωπος αυτός μεταφέρει με κάποιον τρόπο δύο συσκευές POS στην Κίνα. Οι συσκευές αυτές είναι συνδεδεμένες μέσω της εταιρείας Jumbo με μία τράπεζα. Την Εθνική.

Εγκαθιστά τα δύο POS κάπου στην Κίνα. Όχι, βεβαίως, σε κάποιο χωριό αλλά σε κάποιο μεγάλο αστικό κέντρο. Εκεί βρίσκει πελάτες που επιθυμούν να αγοράσουν ακίνητο στην Αθήνα προκειμένου να αποκτήσουν τη χρυσή visa και το δικαίωμα παραμονής στη χώρα, έτσι ώστε να μπορούν να ταξιδεύουν με άνεση στην Ευρώπη. Το ποσό που απαιτείται είναι μόνο 250.000 ευρώ. Στην Κίνα, όμως, ισχύουν capital controls. Δεν μπορεί, δηλαδή, κάποιος πολίτης να εξάγει ελεύθερα και πάντως χωρίς έλεγχο συνάλλαγμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Κινέζοι πελάτες λοιπόν, μέσω των POS, αρχίζουν να εμβάζουν μικρές ποσότητες χρημάτων μέσω πλαστικών πιστωτικών καρτών. Σιγά-σιγά τα ποσά αυτά φθάνουν το πολυπόθητο όριο των 250.000 ευρώ. Επειδή τα POS είναι συνδεδεμένα με την Εθνική Τράπεζα, τα χρήματα πηγαίνουν νομιμότατα σε λογαριασμούς. Η Εθνική πιστοποιεί την εισαγωγή των χρημάτων και το κύκλωμα που ελέγχεται από το νούμερο 2 της εταιρείας Jumbo, δηλαδή τον κ. Παπαευαγγέλου, εκδίδει τα απαραίτητα δικαιολογητικά. «Πένα», δηλαδή, η κομπίνα. Οι Κινέζοι πελάτες αποκτούν το ακίνητο αλλά και τη χρυσή visa. Ευχαριστημένοι και αυτοί, ευχαριστημένος και ο κ. Παπαευαγγέλου, ευχαριστημένο και το κύκλωμα της Εθνικής.

Ειρήσθω εν παρόδω, τρία στελέχη της Εθνικής Τράπεζας έχουν ήδη καθαιρεθεί. Ποιοι δεν είναι ευχαριστημένοι; Κατ’ αρχάς, οι Κινέζοι, δηλαδή το κινεζικό κράτος, διότι με αυτόν τον τρόπο παρακάμφθηκαν οι νόμοι περί capital controls. Δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένοι οι ιδιοκτήτες ή μάλλον ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Jumbo, η οποία φαίνεται να διαμεσολαβεί με τα POS, ενώ δεν έχει οφέλη. Δεν είναι ευχαριστημένη και η Εθνική, διότι ένα κύκλωμα στο εσωτερικό της φέρεται να διακινεί τεράστια ποσά που φθάνουν ενδεχομένως και τα 100 εκατ. ευρώ, ερήμην της και με παράτυπο τρόπο.

Συμπέρασμα: εάν δεν είχαν κινηθεί οι κινεζικές Αρχές κι εάν δεν είχαν ανακαλύψει τα δύο POS, τότε θα μιλούσαμε σήμερα για την απόλυτη κομπίνα του αιώνα.
  
Ποιοι είναι οι εκτεθειμένοι

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Παπαευαγγέλου εξεδιώχθη ήδη από το Δ.Σ. της εταιρείας Jumbo, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση. Όμως, υφίσταται ένα σοβαρό ζήτημα εταιρικής ευθύνης και εταιρικού προφίλ, ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη πτώχευση της Folli Follie με τις τεράστιες διεθνείς επιπτώσεις σε Αμερική, Ευρώπη, Κίνα και Άπω Ανατολή. Κατεδείχθη, δηλαδή, ότι μία εισηγμένη ελληνική εταιρεία με θυγατρικές σε όλον τον κόσμο και με παρουσία σε ξένα χρηματιστήρια δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα εκκολαπτήριο παρανομιών, υπεξαιρέσεων και παρατυπιών που εκθέτουν το εταιρικό προφίλ της ελληνικής ιδιωτικής οικονομίας.

Η εξέλιξη της υπόθεση Folli Follie κατέδειξε πως πρόκειται για ένα τεράστιο σκάνδαλο. Βεβαίως, στην περίπτωση της εταιρείας Jumbo δεν υπάρχει τέτοια εμπλοκή. Από τη στιγμή, μάλιστα, που δεν διαφαίνεται μέχρι στιγμής πως η εταιρεία στο σύνολό της καθώς και τα ηγετικά στελέχη της είχαν ανάμειξη σε αυτό το πάρτι του Real Estate.

Όμως, παρ’ όλα αυτά, θα διερωτηθεί ακόμη και ο πιο εύπιστος ξένος επενδυτής περί του τι συμβαίνει ακριβώς στην Ελλάδα αλλά και περί της φιλοσοφίας του ελληνικού επιχειρείν.

Εκτεθειμένη είναι και η Εθνική Τράπεζα, αφού ο τελικός παραλήπτης των χρημάτων μέσω των δύο POS ήταν λογαριασμοί του εν λόγω χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.

Πώς δύο ελληνικά POS εγκατεστημένα στην Κίνα και συνδεδεμένα με την Ελλάδα είναι σε θέση να παρακάμψουν όλα τα συστήματα ασφαλείας κρατών, τραπεζών και οργανισμών ελέγχου; Φαίνεται πως είναι δυνατόν και πως ο Έλληνας επιχειρηματίας κατάφερε να ανακαλύψει τη «μαύρη τρύπα» στο παγκόσμιο αυτό σύστημα διακίνησης κεφαλαίου.

Jumbo: Καμία εμπλοκή μας με τις δραστηριότητες Παπαευαγγέλου

Με ανακοίνωσή της η εταιρεία Jumbo διευκρινίζει ότι οι φερόμενες ως παράνομες δραστηριότητες του αποπεμφθέντος αντιπροέδρου Ευάγγελου Παπαευαγγέλου δεν έχουν καμία σχέση με την εταιρεία.

Ειδικότερα, η εταιρεία σε απάντηση σημερινού σχετικού ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και προς άμεση και πλήρη ενημέρωση του επενδυτικού κοινού, «διαψεύδει ρητά και κατηγορηματικά, ως αναληθή και αβάσιμα, σημερινά δημοσιεύματα του Τύπου περί ενδεχόμενης εμπλοκής της, με οποιονδήποτε άμεσο ή έμμεσο τρόπο, σε φερόμενες ως παράνομες δραστηριότητες προσωπικής εταιρείας του ήδη παραιτηθέντος μικρομετόχου, αναπληρωτή Αντιπροέδρου και Εκτελεστικού Μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Ευάγγελου Παπαευαγγέλου».

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση της Jumbo:

Ειδικότερα:

1. Η εταιρεία ουδεμία απολύτως γνώση ή σχέση ή σύνδεση έχει με τις προσωπικές επιχειρηματικές δραστηριότητες του ανωτέρω στον τομέα των ακινήτων ή άλλες.

2. Ουδεμία συναλλαγή έχει πραγματοποιηθεί οποτεδήποτε μέσω των τραπεζικών λογαριασμών και των συστημάτων πληρωμών της εταιρείας, πλην αποκλειστικά και μόνον όσων αφορούν στην καθημερινότητα της πραγματικής εμπορικής δραστηριότητα αυτής.

3. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Παπαευαγγέλου δεν είχε καμία απολύτως υπογραφή ή εξουσία σε σχέση με τις οικονομικές συναλλαγές της εταιρείας, καθώς η μόνη του αρμοδιότητα ήταν αγορανομικώς υπεύθυνος και αρμόδιος για τις καθημερινές τρέχουσες συναλλαγές με δημόσιες υπηρεσίες, αρχές και οργανισμούς.

ΕΤΕ: Είχαμε ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές για τα POS του Παπαευαγγέλου

Σε διευκρινίσεις μετά το μπαράζ των δημοσιευμάτων για την υπόθεση του ήδη παραιτηθέντος αναπληρωτή αντιπροέδρου της Jumbo, Ευάγγελου Παπαευαγγέλου προχωρά η Εθνική Τράπεζα, επισημαίνοντας ότι “προέβη άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες” και ενημέρωσε όλες τις αρμόδιες αρχές.

Ειδικότερα, η ΕΤΕ σημειώνει πως «η τράπεζα μετά τη διαπίστωση από τους μηχανισμούς εσωτερικού ελέγχου και κανονιστικής συμμόρφωσης διενέργειας ασυνήθιστων συναλλαγών με χρήση πιστωτικών καρτών, προέβη άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες για τη διακοπή τους. Στο πλαίσιο αυτό προέβη εγκαίρως σε ενημέρωση των αρμόδιων Αρχών».

«Περαιτέρω, σε εφαρμογή των κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης και επιχειρηματικής ηθικής, ενημερώθηκαν τα αρμόδια όργανα της Τράπεζας και αποφασίστηκε από το Διοικητικό της Συμβούλιο η άμεση λήψη μέτρων από τη Διοίκηση», καταλήγει η ανακοίνωση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης