Η πολιτική σύγκρουση για την αύξηση του ομοσπονδιακού ορίου δανεισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής υποδεικνύει ότι τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα πιθανόν να μην είναι πλέον ασφαλείς επενδύσεις και ότι οι ομολογιούχοι θα έπρεπε να καταρτίσουν εναλλακτικούς σχεδιασμούς, ανέφεραν κινεζικά μέσα ενημέρωσης σήμερα.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου Σεν Ντανγιάνγκ δήλωσε ότι η Κίνα, η οποία διακρατεί αμερικανικά κρατικά αξιόγραφα αξίας περίπου 1,3 τρισεκ. δολαρίων, «ελπίζει και πιστεύει» ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα βρει μια μακροπρόθεσμη λύση στην αύξηση του ορίου δανεισμού του αμερικανικού ομοσπονδιακού κράτους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όμως ο κινεζικός οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Dagong Global υποβάθμισε το αξιόχρεο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής από A σε Α-, προσθέτοντας ότι «διατηρεί αρνητική προοπτική» σε ό,τι αφορά την αξιολόγησή του για τη χώρα αυτή.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα έγραψε ότι «όλο αυτό το έπος στην Ουάσινγκτον διδάσκει τους πιστωτές της Αμερικής ένα μάθημα».

«Οι πολιτικοί των ΗΠΑ είναι έτοιμοι να αντιπαρατεθούν σε βάρος των συμφερόντων των ομολογιούχων και τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ μπορεί να μην είναι πια μια ασφαλής επένδυση», επισήμανε το πρακτορείο σε σχόλιό του μετά την συμφωνία της τελευταίας στιγμής που συνήφθη στο Κογκρέσο τις πρώτες πρωινές σήμερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Επομένως οι επενδυτές, εγχώριοι ή ξένοι, θα ήταν καλό να καταρτίσουν ένα σχέδιο Β, με δεδομένο ότι μια μακροπρόθεσμη λύση στην κρίση όσον αφορά το χρέος των ΗΠΑ δεν είναι ακόμη ορατή», σύμφωνα με το ίδιο σχόλιο.

Πηγή: ΑΠΕ
Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης