Τα ομόλογα της ελληνικής κυβέρνησης που ωριμάζουν έως το 2014 είναι «υπερβολικά φθηνά», καθώς η πιθανότητα η χώρα να προβεί σε αναδιάρθρωση του χρέους της το επόμενο έτος είναι μικρή, εκτιμά η HSBC Holdings.

«Το βασικό μας σενάριο προβλέπει ότι η Ελλάδα θα αποφύγει μια μη ηθελημένη αναδιάρθρωση του χρέους της έως το 2013» γράφει ο Steven Major, επικεφαλής παγκόσμιας έρευνας σταθερού εισοδήματος του οίκου στο Λονδίνο. «Οι αποτιμήσεις της αγοράς δεν συνάδουν με την πολιτική και οικονομική πραγματικότητα» προσθέτει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ίσως είναι πιο πιθανό να ληφθεί δράση στην κατεύθυνση της επιμήκυνσης του ελληνικού χρέους, επισημαίνει ο Major. «Το σενάριο αυτό δεν θα οδηγούσε σε χρεοκοπία, αν το διαχειρίζονταν σωστά». «Παρατηρείται σε μεγάλο βαθμό αποσύνδεση των cash bonds από τα CDS».

Στην έκθεσή της, η HSBC παραθέτει έξι πιθανά σενάρια για την πορεία εξέλιξης του ελληνικού χρέους, αναγνωρίζοντας πως δεν είναι αμοιβαίως αποκλειόμενα και πως το μονοπάτι θα στρωθεί σύμφωνα με τις επιλογές που θα γίνουν.

Αναλυτικότερα:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σενάριο 1 (καλοήθες): Καθόλου αναδιάρθρωση

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να εφαρμόζει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, έως ότου ο προϋπολογισμός επιστρέψει σε πιο κανονικά επίπεδα, πιθανότητα με την ενδιάμεση παρέμβαση του έκτακτου μηχανισμού στήριξης της ευρωζώνης EFSF. Στη συνέχεια η χώρα θα επιστρέψει στις αγορές ομολόγων, για να αναχρηματοδοτήσει τα ομόλογα που θα ωριμάζουν το ταχύτερο δυνατό. Ο οίκος δίνει πιθανότητα 20% στο εν λόγω σενάριο.

Σενάριο 2: Καθόλου αναδιάρθρωση, επέκταση στήριξης

Με την πάροδο του χρόνου, το χρέος της ελληνικής κυβέρνησης θα αντικατασταθεί με δάνεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και το Eurogroup, που σημαίνει πως ο έλεγχος των οικονομικών θα περάσει στα χέρια των φορέων της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ.. Αν η Ελλάδα αποτύχει να επιστρέψει στις αγορές, θα συνεχίσει να λαμβάνει στήριξη. Η πιθανότητα αυτού του σεναρίου είναι πολύ χαμηλή.

Σενάριο 3: Βραχυπρόθεσμη αναδιάρθρωση (2011-12), μη εθελοντική, αποδιοργανωτική

Η επιβολή μη ηθελημένων haircuts στο ελληνικό χρέος θα συνεπαγόταν ριζικές αλλαγές στην πολιτική που ακολουθείται, είτε από την πλευρά της Ελλάδας είτε της Ε.Ε.. Παρουσιάζει ομοιότητες με το έκτο σενάριο, αλλά η κύρια διαφορά τους έγκειται στον χρονικό ορίζοντα. Ούτε προσομοιάζει με το βασικό σενάριο που προβλέπει ότι δε θα γίνει αναδιάρθρωση, εάν δεν είναι εθελοντική και συντονισμένη.

Σενάριο 4: Βραχυπρόθεσμο, εθελοντικό re-profiling

Η μη βιώσιμη δημοσιονομική θέση της Ελλάδας αυξάνει τις προσδοκίες για άμεσο επαναπροσδιορισμό των στοιχείων απόδοσης του ελληνικού χρέους, σε ό,τι αφορά στον χρόνο αποπληρωμής και τα επιτόκια χρέωσης, μια πιο ήπια μορφή αναδιάρθρωσης. Ο οίκος δίνει πιθανότητα 30% στο εν λόγω σενάριο.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι το σενάριο ακολουθεί «το γράμμα του νόμου», αφού επαληθεύει τις υποσχέσεις των Eurogroup, ΕΚΤ και EU5 να μην γίνει αναδιάρθρωση νωρίτερα από το 2013. Το βασικό του πλεονέκτημα είναι πως δεν θα προκαλούσε δραματικές κινήσεις στις αγορές μέσω των CDS. Είναι η στρατηγική που είχε ακολουθήσει η Ουρουγουάη το 2003.

Σενάριο 5: Μακροπρόθεσμη (μετά το 2013), συντονισμένη αναδιάρθρωση με χρήση του μόνιμου μηχανισμού στήριξης ESM

Το σενάριο αυτό είναι σύμφωνο με το καταστατικό του μόνιμου μηχανισμού στήριξης ESM. Ο οίκος δίνει πιθανότητα 35%.

Σενάριο 6: Μακροπρόθεσμη (μετά το 2013), μη συντονισμένη αναδιάρθρωση με αρνητικές επιπτώσεις για την Ελλάδα και την ευρωζώνη

Σε αναγνώριση των κινδύνων μιας εθελοντικής αναδιάρθρωσης, υπάρχει πάντα η πιθανότητα πως η «υπερκόπωση» από τα σκληρά μέτρα λιτότητας ή μια ενδεχόμενη αλλαγή της κυβέρνησης σε μία χώρα ίσως οδηγήσει σε μία πιο ριζική αντιμετώπιση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης