Τα γερμανικά ΜΜΕ για την καθίζηση του ΧΑ

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 3 Αυγούστου 2015, 21:26
Τα γερμανικά ΜΜΕ για την καθίζηση του ΧΑ
Με ενδιαφέρον ανέμεναν τα γερμανικά ΜΜΕ το άνοιγμα του ΧΑ και παρακολουθούσαν σχεδόν λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις, γράφει η Deutsche Welle.

Ήδη στο προοίμιο του ανοίγματος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, το πρωί της Δευτέρας, σχεδόν όλα τα γερμανικά μέσα αναφέρονταν στο ζήτημα με άρθρα, ρεπορτάζ, αναλύσεις, αλλά και ανταποκρίσεις από την ελληνική πρωτεύουσα. Μερικοί ενδεικτικοί τίτλοι γερμανικών ΜΜΕ: «Πτώση ρεκόρ στο Χρηματιστήριο Αθηνών: Ξεπούλημα στην Αθήνα» (tagesschau.de) και «Στο 23% η πτώση του ΧΑ μετά από λουκέτο πέντε εβδομάδων (Spiegel Online).

Σύμφωνα με τους αναλυτές του γερμανικού ειδησεογραφικού τηλεοπτικού προγράμματος n-tv, το άνοιγμα του Χρηματιστηρίου Αθηνών αναβλήθηκε πολλές φορές τις τελευταίες εβδομάδες. Η πτώση της τάξης του 23% με 30% αναμενόταν πάντως από τους περισσότερους ειδικούς. Λόγω του αναγκαστικού λουκέτου στα τέλη Ιουνίου, οι κάτοχοι ελληνικών μετοχών δεν είχαν τη δυνατότητα να αντιδράσουν στις κακές ειδήσεις των τελευταίων εβδομάδων.

«Δεν επηρεάζεται ο DAX»

Αρκετοί αναλυτές αμφισβητούν ωστόσο κατά πόσο το Χρηματιστήριο Αθηνών, παρά τους περιορισμούς, λειτουργεί πλέον όπως όλα τα άλλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Την ίδια στιγμή κάνουν λόγο για περιορισμένο τζίρο και κινήσεις τις πρώτες ώρες επαναλειτουργίας του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Οι ίδιοι προτείνουν πάντως υπομονή, ενώ παράλληλα θεωρούν ότι χρειάζονται μερικές μέρες λειτουργίας για να εξαχθούν τα πρώτα αξιόπιστα συμπεράσματα.

Όπως και να εξελίσσεται ωστόσο η μέχρι στιγμής κατάσταση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ο γερμανικός δείκτης DAX στο χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης δεν δείχνει να επηρεάζεται ούτε στο ελάχιστο, παρά την πτώση που καταγράφηκε αρχικά σήμερα το πρωί, σύμφωνα πάντα με την DW.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 3 Αυγούστου 2015, 21:26