Εμπλοκή της τελευταίας στιγμής προέκυψε στη διαδικασία αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ, με τους Ρώσους να αποχωρούν για το Κρεμλίνο, λόγω διαφωνίας για το ύψος του προσφερόμενου τιμήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, λίγες ώρες πριν από την κατάθεση των προσφορών η ρωσική Sintez ενημέρωσε το ΤΑΙΠΕΔ και τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Εμίρη ότι δεν πρόκειται να καταθέσει προσφορά για τη ΔΕΣΦΑ.

Τελικά, η μόνη πρόταση για τη ΔΕΣΦΑ είναι αυτή της αζερικής Socar, ενώ για τη ΔΕΠΑ δεν κατέθεσε προσφορά καμία εταιρεία. Από το ΤΑΙΠΕΔ κάνουν λόγο για επαναπροσδιορισμό των όρων αποκρατικοποίησης.

Κυβερνητικές πηγές χαρακτηρίζουν ανεξήγητη τη ρωσική υπαναχώρηση, καθώς ο πρόεδρος της Gazprom είχε έλθει τρεις φορές στην Ελλάδα και είχε πολύωρες συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, κατά τις οποίες είχαν συμφωνηθεί όλες οι λεπτομέρειες της πώλησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εγχώριοι παίκτες

«Το άνοιγμα των Ρώσων επιχειρηματιών στην Ελλάδα έχει να κάνει όχι μόνο με την ελληνική αγορά των 10 εκατ. ανθρώπων, αλλά με μια αγορά πολύ ευρύτερη, αυτή των 65 εκατ. ανθρώπων των Βαλκανίων» δήλωσε ο υπουργός Συγκοινωνιών Μαξίμ Σοκολόφ στο πρόσφατο ρωσο-ελληνικό φόρουμ στη Μόσχα.

Η Gazprom με την πιθανή επιτυχία ή αποτυχία της στην ελληνική αγορά θα αποτελέσει τον καταλύτη για τους υποψήφιους Ρώσους επενδυτές που έχουν σχέδια για την Ελλάδα.

Από την άλλη, η επίσκεψη Σαμαρά στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν έδωσε «τροφή» στον ελληνικό Τύπο, για να προβάλλει την αζερική κρατική εταιρεία Socar ως έχουσα το προβάδισμα στη διεκδίκηση του ΔΕΣΦΑ. Ουδείς αποκλείει κάτι τέτοιο και αυτό θα φανεί από την πρόταση που έχει καταθέσει η κάθε διεκδικήτρια εταιρεία. Ωστόσο, να σημειωθεί ότι, όταν επρόκειτο για ρωσικούς ομίλους, η φιλολογία των δημοσιευμάτων περί «διασφάλισης εθνικών συμφερόντων» και άλλων γεωπολιτικών παραμέτρων ήταν πολύ λιγότερη…

Πάντως, το θολό τοπίο που δημιούργησαν τα κατά καιρούς πυροτεχνήματα γύρω από τον διαγωνισμό της ΔΕΠΑ και τον ρόλο των Ρώσων αρχίζει τώρα να ξεκαθαρίζει και να δείχνει μια εικόνα που δεν έχει να κάνει τόσο με τη «λυσσαλέα» αντίδραση των υπερατλαντικών συμμάχων της Αθήνας όσο με τους εγχώριους παίκτες και – όλως τυχαίως – με όσους χρωστούν στη ΔΕΠΑ σεβαστά ποσά. Ίσως, όλο αυτό το σκηνικό να αποτελεί και ένα μέσο πίεσης για κάποιον διακανονισμό με τους κάτι παραπάνω από υποψήφιους και πιθανούς αγοραστές της. Κοντός ψαλμός, αλληλούια, εκτός κι αν κάποιοι έχουν τα «φόντα» να τον μετατρέψουν σε ένα ατελείωτο «Κύριε ελέησον».

Η Gazprom κατέρριψε τα ρεκόρ της ζεσταίνοντας την Ευρώπη

Οι ασυνήθιστα χαμηλές θερμοκρασίες που κατέγραψαν τον Μάιο τα θερμόμετρα στην Ευρώπη εξασφάλισαν στον ρωσικό ενεργειακό γίγαντα νέο ρεκόρ στις ημερήσιες εξαγωγές. Σημειώθηκε αύξηση έως και 30% μόνο μέσα στον Ιούνιο.

Δεδομένων των αφύσικα χαμηλών θερμοκρασιών στην Ευρώπη και λόγω της μείωσης των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Νορβηγία την τελευταία εβδομάδα, η Gazprom φθάνει σε ρεκόρ εξαγωγών. Αν συνεχιστούν οι ίδιοι ρυθμοί, τότε η εταιρεία μπορεί να ξεπεράσει τις ίδιες τις προγνώσεις της όσον αφορά στις ετήσιες παραδόσεις κατά 1% και να στείλει στην Ευρώπη 153 δισ. κυβικά μέτρα αντί 151,8 δισ. Ταυτόχρονα, η αύξηση των εξαγωγών επισκιάζεται από τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου, αλλά και από τις αναδρομικές αναθεωρήσεις των διατιμήσεων για προμήθειες που έγιναν σε μια σειρά από σταθερούς πελάτες στην Ευρώπη σε προηγούμενες περιόδους. Λόγω των εκπτώσεων αυτών, η Gazprom θα απολέσει σχεδόν ένα δισ. δολάρια.

Επιστρέφοντας στο σήμερα, η Gazprom ανακοίνωσε ότι οι ημερήσιες εξαγωγές της έφθασαν περίπου τα 466 εκατ. κυβ. μέτρα, γεγονός που αποτελεί ρεκόρ των τελευταίων ετών. Από τις αρχές Ιουνίου η εταιρεία εξήγαγε προς όλες τις κατευθύνσεις κατά 29% περισσότερο αέριο, από ό,τι την αντίστοιχη περσινή περίοδο, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση. Σε αυτήν τη μεγάλη αύξηση συνέβαλαν οι ασυνήθιστα χαμηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν στην Ευρώπη στο τέλος Μαΐου, καθώς και η προγραμματισμένη συντήρηση στις εγκαταστάσεις των κυριότερων κοιτασμάτων στη Νορβηγία. Τους πέντε πρώτους μήνες η Gazprom αύξησε τις εξαγωγές της στην Ευρώπη κατά 6,4%, πωλώντας 66,1 δισ. κυβ. μέτρα.

Προοπτική αύξησης έως 30%

Ανάλυση που δημοσίευσε το πρακτορείο Interfax υποδηλώνει ότι οι αιτηθείσες ποσότητες αερίου για ολόκληρο τον μήνα από την πλευρά των εισαγωγέων επιτρέπουν να γίνει η πρόβλεψη ότι η αύξηση της εξαγωγής τον Ιούνιο θα φθάσει το 30%, ενώ συνολικά για το Α΄ εξάμηνο του φετινού έτους θα ανέλθει στο 9,8%. Αν αυτοί οι ρυθμοί ανόδου διατηρηθούν και κατά το Β΄ εξάμηνο, τότε ο ετήσιος συντελεστής μπορεί να φτάσει στο επίπεδο των 153 δισ. κυβ. μέτρων.

Η μέση τιμή των προμηθειών φυσικού αερίου στην Ευρώπη ήταν πέρυσι 402 δολάρια για τα 1.000 κυβ. μέτρα και στις χώρες της ΚΑΚ και της Βαλτικής 308 δολ.. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της εταιρείας, το 2013 η μέση τιμή των προμηθειών ρωσικού αερίου στην Ευρώπη θα μειωθεί από 5,5% έως 8%, φτάνοντας τα 370-380 δολ. για τα 1.000 κυβ. μέτρα.

Λόγω της μείωσης των τιμών και της αναδρομικής αναθεώρησής τους, η Gazprom θα υποχρεωθεί ξανά να επιστρέψει στους πελάτες της τη διαφορά των τιμών, δηλαδή μεταξύ εκείνης του συμβολαίου και της αναθεωρημένης. Επομένως, οι αναδρομικές υποχρεώσεις της εταιρείας, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Δ.Σ. της Gazprom Αλεξάντρ Μεντβέντιεφ, θα φθάσουν τα 800-900 εκατ. δολάρια. Στο ποσό αυτό δεν υπολογίζονται οι πιθανές συνέπειες από την αναθεώρηση της τιμής που θα προκύψει ύστερα από τις διαπραγματεύσεις με τη γερμανική ενεργειακή εταιρεία RWE.

Πηγή: Russia Beyond the Headlines –Kommersant

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης