Την εκτίμηση ότι τα νέα μειωμένα επιτόκια της Ευρωζώνης, τα οποία ανακοίνωσε την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θα διατηρηθούν σε αυτά τα επίπεδα για πολλά χρόνια, εξέφρασε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ Benoit Coeure σε συνέντευξή του σε γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό, όπως μεταδίδει το Reuters.

Τα επιτόκια του ευρώ θα αποκλίνουν για μεγάλο διάστημα από εκείνα των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας, καθώς, όπως εξήγησε, η ΕΚΤ σκοπεύει να κρατήσει τα επιτόκια κοντά στα χαμηλά-ρεκόρ για πολύ καιρό, ενώ οι κεντρικές τράπεζες σε ΗΠΑ και Μ. Βρετανία θα προχωρήσουν, κάποια στιγμή, σε αύξηση των βασικών τους επιτοκίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ξεκάθαρα, αυτό που θέλαμε να δείξουμε την Πέμπτη είναι το γεγονός ότι οι νομισματικές συνθήκες θα αποκλίνουν ανάμεσα στην Ευρωζώνη, από τη μία πλευρά, και στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο από την άλλη, για μια μακρά περίοδο η οποία θα εκτείνεται σε διάστημα αρκετών ετών» σημείωσε ο Coeure.

«Σκοπεύουμε να κρατήσουμε τα επιτόκια κοντά στο μηδέν για μια εξαιρετικά μακρά περίοδο, ενώ οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο κάποια στιγμή θα επιστρέψουν σε έναν κύκλο αυξήσεων επιτοκίων» προσέθεσε.

Παράλληλα, το μέλος της ΕΚΤ τόνισε ότι αυτό θα βοηθήσει στο να αποδυναμωθεί το ισχυρό ευρώ, το οποίο απειλεί την οικονομική ανάκαμψη και εισάγει αποπληθωρισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης