Σε ένα Ταμείο-γίγαντα θα συγχωνευθούν τα πέντε μεγαλύτερα επικουρικά ταμεία από την 1η/1/2012 (των τραπεζών, των ΔΕΚΟ, του ΙΚΑ, του Δημοσίου και των ιδιωτικών υπαλλήλων), ενώ οι συντάξεις που θα χορηγηθούν θα μειωθούν μεσοσταθμικά κατά 15%, με τις περικοπές να φθάνουν όμως έως και το 50% σε ορισμένα από αυτά.

Πρόκειται για τις νέες παρεμβάσεις που ετοιμάζει το Υπουργείο Εργασίας και θα αφορούν όχι μόνο τους νέους αλλά και τους ήδη συνταξιούχους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αναλογιστικές μελέτες που δόθηκαν χθες δείχνουν ότι τα επικουρικά ταμεία βουλιάζουν στα ελλείμματα. Παράλληλα, παρά τη μαύρη τρύπα, ύψους 4,5 δισ. ευρώ, που προκάλεσε εφέτος στο ασφαλιστικό σύστημα η ύφεση (ανεργία, μείωση αποδοχών και εισφορών κ.ά.), ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, παρουσιάζοντας τις αναλογιστικές μελέτες, τόνισε ότι για τις κύριες συντάξεις δεν θα υπάρξουν νέες παρεμβάσεις τουλάχιστον άμεσα (εκτός από αυτές που προβλέπει ο νόμος Λοβέρδου), καθώς οι δαπάνες για αυτές ως ποσοστό του Α.Ε.Π. δεν αυξάνονται μέχρι το 2060.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Υπουργείου Εργασίας, το νέο επικουρικό ταμείο θα ασφαλίζει 2,5 εκατομμύρια εργαζομένους και θα καλύπτει ένα εκατομμύριο συνταξιούχους.

Τα πέντε Ταμεία που θα συγχωνευτούν είναι τα: ΕΤΕΑΜ (μισθωτών), ΤΕΑΔΥ (δημοσίων υπαλλήλων), ΤΑΥΤΕΚΩ (εργαζομένων σε ΔΕΚΟ), ΕΤΑΤ (τραπεζοϋπαλλήλων) και ΤΕΑΙΤ (ιδιωτικών υπαλλήλων).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όποια διοίκηση από τα συγκεκριμένα Ταμεία δεν συμφωνήσει να ενταχθεί στον νέο, ενιαίο φορέα, σύμφωνα με τον κ. Κουτρουμάνη, θα μείνει μόνη της και θα κληθεί στο άμεσο μέλλον να καλύψει η ίδια τα ελλείμματα, βάσει των αναλογιστικών μελετών που παρουσιάζουν τα συγκεκριμένα Ταμεία. Επίσης, η όποια μείωση προκύψει σε κάθε Ταμείο θα εφαρμοστεί άμεσα από την 1η Ιανουαρίου – εφάπαξ για όλους και όχι τμηματικά -, δηλαδή δεν θα ισχύσουν μεταβατικές διατάξεις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης