ΤτΕ: Πρόστιμα σε 20 τράπεζες για παραβάσεις

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 6 Αυγούστου 2010, 14:09
ΤτΕ: Πρόστιμα σε 20 τράπεζες για παραβάσεις

Πρόστιμα 902.000 ευρώ επέβαλε η Τράπεζα της Ελλάδος σε 20 τράπεζες για παραβάσεις και παραλείψεις που αφορούν στους όρους των συναλλαγών (ενημέρωση οφειλέτη, μονομερής τροποποίηση συμβάσεων, ελλιπής ενημέρωση των όρων δανεισμού) αλλά και για ελλείψεις στα συστήματα εσωτερικού ελέγχου.

Η βαρύτητα και κυρίως το είδος της παραβάσεως προσδιόρισε και το ύψος του προστίμου.

Το υψηλότερο πρόστιμο, ύψους 220.000 ευρώ επεβλήθη στην Attica Bank, όπου διαπιστώθηκαν σημαντικές ελλείψεις στα συστήματα εσωτερικού ελέγχου της συγκεκριμένης Τράπεζας. Εξαιτίας αυτών η Τράπεζα δημοσιοποίησε διογκωμένα στοιχεία καταθέσεων και χορηγήσεων.

Πιο αναλυτικά παραβάσεις που αφορούσαν στην εκπρόθεσμη απάντηση καταγγελλόντων διαπιστώθηκαν στις Τράπεζες Εθνική, Alpha, EFG Eurobank, Πειραιώς, Κύπρου, Citibank, Millenium, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και Εμπορική-Credicom.

Εκπρόθεσμη ή και ελλιπής χορήγηση στοιχείων σε συναλλασσομένους στις τράπεζες Πειραιώς, Attica Bank Εθνική, Εμπορική, Αγροτική, Eurobank, Κύπρου και Citibank.

Στην Εθνική πρόστιμο επεβλήθη και για την μονομερή τροποποίηση των όρων συμβάσεων.

Μη έγκαιρη ενημέρωση οφειλέτη και εγγυητή εντός 30 ημερών για την παρέλευση οφειλών σε υπερημερία διαπιστώθηκε στην Attica Bank και την Alpha. Πρόστιμο για τον μη σαφή προσδιορισμό επιβαρύνσεων δανειοληπτών όπως, το περιθώριο του δανείου (spread), τα έξοδα δανείου, επεβλήθη στις Alpha, Γενική, και Marfin.

Στο κομμάτι που αφορά τις καταθέσεις - επενδύσεις διαπιστώθηκε ελλιπής ενημέρωση πριν την υπογραφή της σύμβασης σε περιπτώσεις που αφορούσαν αγορά τίτλων, και για τους όρους πρόωρης απόδοσης προθεσμιακής κατάθεσης. Επίσης πρόστιμα επεβλήθησαν για ελλιπή περιοδική ενημέρωση ή και χρέωση εξόδων για την έκδοση και αποστολή μηνιαίων λογαριασμών πιστωτικής κάρτας.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 6 Αυγούστου 2010, 14:09