Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κάλεσε σήμερα τη σλοβακική κυβέρνηση να κινήσει άμεσα τις διαδικασίες υπερψήφισης για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), τονίζοντας πως η Σλοβακία οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι σε όλη την Ευρώπη.

Ο Γερμανός αξιωματούχος δήλωσε κατά την άφιξή του στο Λουξεμβούργο, για να συμμετάσχει στο Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών: «Ελπίζουμε, στη Σλοβακία, όλοι οι πολιτικοί υπεύθυνοι να αναλάβουν συντόμως τις ευθύνες τους, να λάβουν υπόψη τους ότι δεν υιοθετούν αποφάσεις για λογαριασμό τους, αλλά για όλη την Ευρώπη. Γνωρίζουν οι συνάδελφοι ότι θέλουμε να επικυρώσουμε όλοι το ταχύτερο όλα τα σχετικά με το EFSF, δεδομένου ότι η Δημοκρατία κατ’ αυτόν τον τρόπο λειτουργεί».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται ότι η Σλοβακία μαζί με τις Μάλτα και Ολλανδία συγκαταλέγονται στις χώρες που δεν έχουν ακόμη επικυρώσει την ενίσχυση του EFSF, προκειμένου να καταστεί εφικτή η αγορά κρατικών ομολόγων υπερχρεωμένων κρατών- μελών της ευρωζώνης, χωρίς να χρειάζεται η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σκοπός της ενίσχυσης των αρμοδιοτήτων του EFSF είναι ο περιορισμός της διάδοσης της κρίσης χρέους.

Πάντως, το σλοβακικό κοινοβούλιο έχει αναγγείλει ως ημερομηνία ψήφισης της διεύρυνσης των αρμοδιοτήτων του Ταμείου την 25η Οκτωβρίου, με την πρωθυπουργό Ιβέτα Ραντιτσόβα, να θέλει την επίσπευση της ψηφοφορίας, ώστε αυτή να προηγηθεί του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 17ης Οκτωβρίου. Για τον λόγο αυτό και προκειμένου να παρθεί άμεσα μια απόφαση για το θέμα, αύριο έχει προγραμματιστεί να γίνει στη Μπρατισλάβα σύσκεψη των εκπροσώπων των εταίρων του κυβερνητικού συνασπισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης