Τη δυνατότητα να εξαιρεθούν από την υποχρεωτική υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ θα έχουν από την 1η Ιανουαρίου 2015 420.000 επαγγελματίες, ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων και αμειβόμενοι με μπλοκάκια, υπό την προϋπόθεση ότι ο τζίρος τους φέτος δεν ξεπερνά τα 10.000 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σήμερα περίπου 1.000.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις καλούνται σε μηνιαία ή τριμηνιαία βάση, ανάλογα με τον τύπο βιβλίων που τηρούν, να υποβάλλουν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ. Το 42% αυτών έχουν ετήσιο τζίρο έως 10.000 € και συνήθως δικαιούνται επιστροφή ΦΠΑ με την εκκαθάριση της δήλωσής τους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα Σαββατοκύριακο», η απαλλαγή από τον ΦΠΑ δεν θα είναι υποχρεωτική. Όσοι θέλουν μένουν στο σύστημα όσοι θέλουν βγαίνουν, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις. Μάλιστα, θα έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν την εξαίρεση και, αν κρίνουν πως δεν τους ταιριάζει, να ξαναμπούν στο σύστημα ΦΠΑ. Όλα αυτά όμως μέσα σε διάστημα ενός χρόνου.

Αν ένας ελεύθερος επαγγελματίας, ο οποίος υπάγεται σήμερα στο σύστημα ΦΠΑ, επιλέξει από την 1η Ιανουαρίου του 2015 να εξαιρεθεί, όταν παρέχει τις υπηρεσίες του δεν θα χρεώνει ΦΠΑ. Για παράδειγμα, η απόδειξη που θα κόψει ένας υδραυλικός δεν θα έχει επιβάρυνση ΦΠΑ. Έτσι σταματάνε και τα παζάρια στις τιμές του τύπου «50 χωρίς, 60 με απόδειξη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο συγκεκριμένος επαγγελματίας, ο οποίος δεν θα έχει πλέον την επιβάρυνση της υπηρεσίας του με ΦΠΑ, αν αγοράζει υλικά τα οποία πωλούνται από υποκείμενο σε ΦΠΑ, θα πληρώνει το κόστος του προϊόντος συν τον αναλογούντα ΦΠΑ. Ο ΦΠΑ όμως που κατέβαλε δεν θα μπορεί να εκπέσει.

Το Υπουργείο Οικονομικών, έπειτα από μήνες διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ετοιμάζεται να ανοίξει το παράθυρο εξαίρεσης από τον ΦΠΑ στην Ελλάδα, με σχετική νομοθετική πρωτοβουλία το επόμενο διάστημα, βάζοντας τον πήχη στις 10.000 ευρώ.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, στη γραμμή αυτή κινήθηκε ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, ο οποίος έτρεξε τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα φροντίζοντας να αποκρούσει τις πιέσεις των τροϊκανών για αύξηση του ορίου απαλλαγής έως τις 25.000 ευρώ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης