Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο, καθώς και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Alpha Bank, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς) κατέθεσαν αίτημα για παροχή έκτακτης ρευστότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προληπτική κίνηση των τραπεζών για να μην ξεμείνουν από μετρητά λόγω μαζικών εκροών καταθέσεωνΤο αίτημα μεταφέρθηκε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος ώστε να ενεργοποιηθεί ο Μηχανισμός Παροχής Έκτακτης Ρευστότητας ELA – (Emergency Liquidity Assistance).

Η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι η ρευστότητα στις τράπεζες βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή και η εκροή καταθέσεων είναι μεγαλύτερη απ’ ότι αρχικά είχε υπολογισθεί.

Κύκλοι της Τράπεζας της Ελλάδος επιβεβαιώνουν ότι έχει κατατεθεί αίτημα από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες και κατά την προβλεπόμενη διαδικασία, έχει ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σημειώνεται ότι και οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες έχουν ανοικτή μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου τη χρηματοδότηση από την ΕΚΤ με εγγύηση τίτλους του ελληνικού δημοσίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η παροχή ρευστότητας μέσω ELA είναι σημαντικά «ακριβότερη» από εκείνη της ΕΚΤ η οποία παραμένει σε επίπεδα κάτω του 0,5%. Η διαφορά μεταξύ των δύο μηχανισμών είναι ότι στην περίπτωση του ELA οι εγγυήσεις που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι τράπεζες είναι σχεδόν όλα τα assets του δανειακού χαρτοφυλακίου τους, ενώ για την ΕΚΤ χρειάζονται τίτλους του ελληνικού δημοσίου.

Πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι οι τράπεζες διαθέτουν επίσης ομόλογα του EFSF από την ανακεφαλαιοποίησή τους τα οποία βέβαια καμία τράπεζα δεν θέλει να «ξοδεψει» σε στιγμές αβεβαιότητας, προτιμώντας να εκμεταλλευτεί έστω και με μεγαλύτερο κόστος τους τίτλους των δανείων που δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει με ευχέρια ούτε στην ΕΚΤ ούτε στην αγορά κεφαλαίων.

Το αίτημα της Alpha Bank και της Eurobank θα συζητηθεί την ερχόμενη Πέμπτη στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η Alpha Bank έχει υποβάλει αίτημα στην Τράπεζα της Ελλάδας για τόνωση του ρευστού μέσω του ELA. Το δημοσίευμα τονίζει ακόμη ότι και η Eurobank κατέθεσε αίτημα για προληπτική γραμμή από τον ELA.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης