Στο δεύτερο και σημαντικότερο στάδιο εισέρχονται οι συνομιλίες σε ανώτερο επίπεδο μεταξύ των συνεταίρων στη μεταφορά του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου στις ευρωπαϊκές αγορές.

Την Ελλάδα εκπροσωπεί ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης​

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Με τελευταίο συνεργάτη-καλεσμένο τη Ρώμη, η οποία μπαίνει και αυτή στο μεγάλο παιχνίδι της παγκόσμιας σκακιέρας των υδρογονανθράκων, οι υπουργοί Ενέργειας Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Ιταλίας συναντώνται στο Τελ Αβίβ στο πλαίσιο τετραμερούς διάσκεψης για την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού East Med. Το συγκεκριμένο έργο θεωρείται στρατηγικής σημασίας, καθώς δημιουργεί μια απευθείας εξαγώγιμη διαδρομή για τα αποθέματα φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου προς τη νότια και κεντρική Ευρώπη.

Η σκέψη για έναν αγωγό που θα περνούσε νότια της Κύπρου υπήρχε πολύ καιρό, ωστόσο οι διαδικασίες επιταχύνθηκαν μετά τα άκρως ενθαρρυντικά ευρήματα για τα μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου. Το 2016 το Ισραήλ ανακοίνωσε την υποστήριξή του στο φιλόδοξο project, το οποίο υπόσχεται σημαντικά κέρδη για τα τέσσερα εμπλεκόμενα κράτη.

Έντονο το ενδιαφέρον της Κομισιόν

Την Ελλάδα εκπροσωπεί ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης. Στη συνάντηση συμμετέχει και ο Ευρωπαίος επίτροπος Κλιματικής Αλλαγής και Ενέργειας Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, αποτυπώνοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον της Κομισιόν για ένα θέμα που μπορεί να ενισχύσει την ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια της Ευρώπης, προσφέροντας ακόμη μία εναλλακτική διαδρομή τροφοδοσίας για τα ευρωπαϊκά κράτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για να πραγματοποιηθεί η τετραμερής συνάντηση χρειάστηκαν πολύμηνες προετοιμασίες τόσο σε τεχνικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο να διαπιστωθεί ότι το έργο είναι εφικτό και τεχνικά βιώσιμο.

Το συγκεκριμένο έργο προωθεί η ΔΕΠΑ, σε συνεργασία με την ιταλική εταιρεία Edison. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε ειδική εκδήλωση στις Βρυξέλλες για τον αγωγό East Med, με τη συμμετοχή αξιωματούχων της Κομισιόν και του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ Θ. Κιτσάκου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης