Η Ιαπωνία προειδοποίησε το Λονδίνο ότι ενδέχεται να χάσει δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας σε ιαπωνικές εταιρείες που εδρεύουν στη Βρετανία εάν η χώρα αποφασίσει τελικά να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά της η εφημερίδα Sunday Times.

Απαντώντας σε μια έρευνα που διεξάγει το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας για το θέμα αυτό, το Τόκιο σημείωσε ότι οι ιαπωνικές εταιρείες εκτιμούν την Βρετανία γιατί τους παρέχει μια «πύλη εισόδου» στην ευρωπαϊκή αγορά. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, έχει ταχθεί υπέρ της επαναδιαπραγμάτευσης των σχέσεων της χώρας του με την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει υποσχεθεί ότι πριν από το τέλος του 2017 και εφόσον είναι ακόμη στην εξουσία θα οργανώσει δημοψήφισμα για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ιαπωνική κυβέρνηση ωστόσο εκφράζει την ελπίδα ότι το Λονδίνο «θα συνεχίσει να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην Ε.Ε» και ότι το Τόκιο είναι υποχρεωμένο να ενισχύσει, περισσότερο από ποτέ, τους δεσμούς του με τις Βρυξέλλες. «Η Βρετανία, η υπέρμαχος του ελεύθερου εμπορίου, είναι ένας αξιόπιστος εταίρος για την Ιαπωνία. Περισσότερες από 1.300 ιαπωνικές εταιρείες έχουν δημιουργήσει περισσότερες από 130.000 θέσεις εργασίας στη χώρα αυτή» και «οι αριθμοί αυτοί καταδεικνύουν το πλεονέκτημα της Βρετανίας ως πύλης εισόδου για την ευρωπαϊκή αγορά προσέλκυσε τις ιαπωνικές επενδύσεις».

Η εφημερίδα αναφέρει και ένα σχόλιο της πρεσβείας της Ιαπωνίας στο Λονδίνο, σύμφωνα με το οποίο μολονότι πολλές χώρες δεν συμμετείχαν στην έρευνα του Foreign Ofiice, το Τόκιο έκρινε ότι θα έπρεπε να δώσει μια απάντηση, δεδομένου ότι είναι εκ των μεγαλύτερων επενδυτών στη Βρετανία. «Εάν η Βρετανία φύγει από την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, οι χώρες που έχουν επενδύσεις στη χώρα και εξάγουν προϊόντα στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να καταβάλουν τελωνειακούς δασμούς και αυτό δεν είναι καλή είδηση», τονίζεται στην ανακοίνωση της πρεσβείας.

Πηγή: ΑΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης