Τι θα ισχύει για τους πλειστηριασμούς α' κατοικίας και κόκκινα δάνεια

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 24 Φεβρουαρίου 2015, 15:07
Τι θα ισχύει για τους πλειστηριασμούς α' κατοικίας και κόκκινα δάνεια
Πλαφόν στην αξία της πρώτης κατοικίας που θα προστατεύεται από τους πλειστηριασμούς, βάζει η κυβέρνηση, με βάση τις δεσμεύσεις Βαρουφάκη στους δανειστές.

Η κυβέρνηση δεσμεύεται επίσης να προχωρήσουν όλες οι ιδιωτικοποιήσεις που έχουν ολοκληρωθεί αλλά και να μην καταργήσει καμιά από εκείνες που είχαν σχεδιαστεί. Να σημειωθεί ακόμη ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να καταργήσει το ΤΑΙΠΕΔ, όπως προεκλογικά έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά, οι δεσμεύσεις για τις τράπεζες και για τις ιδιωτικοποιήσεις:

Η Ελλάδα δεσμεύεται για:

-Τράπεζες που θα λειτουργούν με υγιείς εμπορικές/τραπεζικές αρχές
- Να κάνει πλήρη χρήση του ΤΧΣ και να εξασφαλίσει– σε συνεργασία με τον SSM, την ΕΚΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή – ότι θα παίξει σωστά το ρόλο της στην εξασφάλιση της σταθερότητας του τραπεζικού τομέα και του δανεισμού σε εμπορική βάση, ενώ θα συμμορφώνεται με τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ
- Αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά τρόπο που θα λαμβάνει πλήρως υπόψη την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τη λειτουργία του δικαστικού συστήματος, την κατάσταση στην αγορά ακινήτων, τα θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης και τον αρνητικό αντίκτυπο στη δημοσιονομική θέση της χώρας.
- Συνεργασία με τις διοικήσεις των τραπεζών και των θεσμών ώστε να αποφευχθούν την επόμενη περίοδο πλειστηριασμοί κύριων κατοικιών με αξία χαμηλότερη από κάποιο συγκεκριμένο όριο, ενώ παράλληλα θα τιμωρούνται όσοι χρεοκοπούν στρατηγικά, λαμβάνοντας υπόψη: α) τη διατήρηση της κοινωνικής στήριξης στο ευρύ πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης, β)την αποτροπή περαιτέρω μείωσης στις τιμές των ακινήτων (που θα επέφεραν αρνητικό αντίκτυπο στο χαρτοφυλάκιο των ίδιων των τραπεζών, γ) ελαχιστοποίηση των δημοσιονομικών επιπτώσεων από την αύξηση του αριθμού των αστέγων και δ) προώθηση ισχυρής κουλτούρας πληρωμών. Θα ληφθούν μέτρα για την στήριξη των πιο ευάλωτων νοικοκυριών που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους.
- Ευθυγράμμιση της νομοθεσίας για τις εξωδικαστικές διευθετήσεις με τις ρυθμίσεις μετά την προσαρμογή τους ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος στα δημοσιονομικά και στη νοοτροπία πληρωμών, ενώ παράλληλα θα διευκολύνεται η αναδιάρθρωση ιδιωτικών χρεών
-Εκσυγχρονισμό του πτωχευτικού Δικαίου και διευθέτηση των υποθέσεων που εκκρεμούν.

Διαβάστε όλα τα μέτρα:


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 24 Φεβρουαρίου 2015, 15:22