Επαφές με επενδυτές είχαν τα προηγούμενα 24ωρα υψηλόβαθμα στελέχη των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών – Πειραιώς, Eurobank, Alpha Bank και Εθνική -σε road show που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο.

«Εννέα στις δέκα ερωτήσεις αφορούσαν τα NPLs», αναφέρει στο Euro2day.gr στέλεχος που βρέθηκε στην βρετανική πρωτεύουσα και προσθέτει: «Δεν τους αφορά τίποτε άλλο από το πώς θα καταφέρουν οι ελληνικές τράπεζες να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια». Το άλλο μεγάλο θέμα που απασχόλησε τις συζητήσεις και είναι απόρροια της επίτευξης ή όχι των στόχων μείωση των NPLs ήταν το ενδεχόμενο ανάγκης νέας ανακεφαλαιοποίησης.

Οι επιφυλάξεις

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο μικροσκόπιο βρέθηκαν οι στόχοι μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων έως το τέλος του 2019 για τους οποίους έχουν δεσμευθεί οι τέσσερις συστημικές τράπεζες στον Ενιαίο Εποπτική Μηχανισμό (SSM) και στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Πηγές που συμμετείχαν στις επαφές υπογραμμίζουν ότι οι ξένοι αντιμετωπίζουν με επιφυλακτικότητα τον στόχο μείωση των κόκκινων δανείων κατά 40 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2019.

«Θεωρούν τον στόχο φιλόδοξο και έθεσαν μία σειρά από προβληματισμούς που σχετίζονται και με την πορεία των μακροοικονομικών μεγεθών», τονίζουν οι ίδιες πηγές. Προβληματισμό εξέφρασαν όμως και, για την εξέλιξη των επισφαλειών δεδομένου ότι δεν έχει ακόμη φρενάρει η δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το θεσμικό πλαίσιο

Εντύπωση προκάλεσε στους Έλληνες το γεγονός ότι οι ξένοι δεν έχουν ιδιαίτερη ενημέρωση για τις αλλαγές, οι οποίες έχουν ψηφισθεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, στο πλαίσιο της δημιουργίας της δευτερογενούς αγοράς με στόχο την ενεργή διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. «Η έλλειψη ενημέρωσης ήταν εμφανής . Κάτι που αφενός τους προκαλεί ανησυχία για την επίτευξη του στόχου αφετέρου μειώνει το ενδιαφέρον τους για την διαχείριση των κόκκινων δανείων», αναφέρει πηγή.

Από την ελληνική πλευρά έγινε εκτενής ενημέρωση για τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο αλλά και γι αυτές που αναμένεται να γίνουν – με βάση την απαίτηση του κουαρτέτου – το αργότερο μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Μεταξύ των σημείων που κέντρισαν το ενδιαφέρον των ξένων είναι η δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να άρει όλα τα φορολογικά, νομικά και οικονομικά αντικίνητρα που μπλοκάρουν την ενεργή διαχείριση αλλά και πώληση κόκκινων δανείων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης