«Η Ελλάδα έχει κυρίως ανάγκη από το ΔΝΤ» είναι ο τίτλος του άρθρου του καθηγητή οικονομίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, Νουριέλ Ρουμπινί, ο οποίος «δείχνει» ως διέξοδο για την Ελλάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σύμφωνα με τον Ν. Ρουμπινί, ένα πρόγραμμα που θα προερχόταν από το ΔΝΤ θα βελτίωνε σημαντικά την αξιοπιστία μιας πολιτικής μείωσης των δαπανών και των διαρθρωτικών αλλαγών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αντίθετα, τονίζει ο αρθρογράφος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορούσε να επιβάλει δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις μέσω χρηματοδότησης από την Ε.Ε. ή από την ΕΚΤ, αλλά δεν θα αρκούσε για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της πολιτικής του κράτους.

Παράλληλα, σημειώνει ο Ν. Ρουμπινί, οι αγορές θα έμεναν διστακτικές, ιδίως εάν τα μέτρα οδηγούσαν σε διαδηλώσεις, απεργίες ή σε κοινοβουλευτική αταξία.

Γι’ αυτόν τον λόγο ένα επίσημο πρόγραμμα από το ΔΝΤ, καταλήγει ο αρθρογράφος, θα ήταν πιο κατάλληλο, γιατί η βοήθειά του δίνεται τμηματικά και κάτω από προϋποθέσεις για την εφαρμογή των μέτρων που έχει πάρει το κράτος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον κ. Ρουμπινί, οι διαρθρωτικές αλλαγές και οι προσαρμογές σε επίπεδο προϋπολογισμού χωρίς την κατάλληλη χρηματοδότηση είναι περισσότερο εύθραυστες και κινδυνεύουν να αποτύχουν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης