Τέσσερα χαράτσια σε έναΤέσσερις διαφορετικές επιβαρύνσεις θα περιλαμβάνουν τα φετινά εκκαθαριστικά, με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων που ξεκίνησε στις 20 Μαρτίου να ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου.

Συγκεκριμένα, οι φορολογούμενοι με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης θα κληθούν να πληρώσουν φόρο εισοδήματος, εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος και φόρο πολυτελούς διαβίωσης.

Επίσης, τα εκκαθαριστικά που αφορούν σε δηλώσεις που κατατέθηκαν για το 2013 έχουν και ακόμη μία... καινοτομία. Στη συντριπτική πλειονότητά τους θα είναι χρεωστικά, καθώς το βασικό αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ καταργήθηκε μαζί με άλλες φοροαπαλλαγές, όπως και το αφορολόγητο των παιδιών.

Αναλυτικά, τα φετινά εκκαθαριστικά θα περιλαμβάνουν:


- τον φόρο εισοδήματος
- την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, η οποία αφορά στη φορολόγηση με συντελεστή 1% έως 4% όλων των εισοδημάτων άνω των 12.000 ευρώ που αποκτήθηκαν το 2013
- το τέλος επιτηδεύματος που πληρώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και όσοι ασκούν ατομική εμπορική επιχείρηση
- τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης που αφορά όσους διέθεταν το 2013 αυτοκίνητα 1.929 κυβικών και άνω, πισίνα και σκάφος

Καταργείται σειρά φοροαπαλλαγών

Παράλληλα, από φέτος καταργείται σειρά φοροαπαλλαγών, με αποτέλεσμα η φορολόγηση να καθίσταται ακόμη πιο επαχθής. Ειδικότερα προβλέπεται:

1) κατάργηση του βασικού αφορολόγητου ορίου εισοδήματος των 5.000 ευρώ και των πρόσθετων αφορολόγητων ορίων για τα προστατευόμενα τέκνα

2) κατάργηση όλων των μειώσεων του φόρου εισοδήματος, που υπολογίζονταν με ποσοστά έως και 10% επί των ετήσιων δαπανών κάθε φορολογουμένου για ενοίκια, δίδακτρα φροντιστηρίων, ασφάλιστρα ζωής, τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, νοσήλια, ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις - μόνον οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα δικαιούνται έκπτωση φόρου ίση με το 10% του ποσού της δαπάνης για νοσήλια, ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, το οποίο υπερβαίνει το 5% του συνολικού ετήσιου φορολογούμενου εισοδήματός τους από μισθούς ή συντάξεις

3) περικοπή φοροαπαλλαγών ακόμη και για ανάπηρους φορολογουμένους. Συγκεκριμένα, το πρόσθετο αφορολόγητο όριο εισοδήματος των 2.000 ευρώ, το οποίο ίσχυε μέχρι πέρυσι για τον ίδιο τον φορολογούμενο και για κάθε μέλος της οικογένειάς του, εφόσον έχει αναπηρία 67% και άνω, αντικαθίσταται με έκπτωση φόρου 200 ευρώ. Σημειώνεται ότι η έκπτωση φόρου που προέκυπτε με την εφαρμογή του συγκεκριμένου πρόσθετου αφορολογήτου ήταν στις περισσότερες περιπτώσεις πολύ μεγαλύτερη των 200 ευρώ.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 23 Απριλίου 2014, 11:12