Tην εκταμίευση 767 εκατ. ευρώ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους (κυρίως από την επιστροφή κερδών ANFAs και SMPs), αναμένεται να εξετάσει, μεταξύ άλλων, το Eurogroup που συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα ενημερωθούν για τη 12η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα. Η Επιτροπή αξιολογεί θετικά τις ελληνικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες και σε αυτή τη βάση, οι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να ανάψουν το πράσινο φως για την εκταμίευση των 767 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εξάλλου, το Eurogroup θα εξετάσει το δημοσιονομικό προσανατολισμό για την ευρωζώνη το 2022, με βάση τις συστάσεις της Επιτροπής κατά την έναρξη της δημοσιονομικής διαδικασίας του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου» του 2022. Η δημοσιονομική πολιτική προβλέπεται να παραμείνει υποστηρικτική και το 2022 (1% του ΑΕΠ), ωστόσο λιγότερο σε σχέση με το και το 2021 (1,75% του ΑΕΠ). Τα κράτη-μέλη θα συνεχίσουν τη στοχευμένη υποστήριξη στους τομείς που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία Covid-19, ώστε να διατηρήσουν ένα επαρκές επίπεδο δημόσιων επενδύσεων, κυρίως μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ.

Το Eurogroup θα εξετάσει επίσης τα σχέδια προϋπολογισμού για το 2022 που υπέβαλαν οι χώρες της ευρωζώνης στην Επιτροπή στα μέσα Οκτωβρίου. Η Επιτροπή έχει δώσει το πράσινο φως για όλα τα σχέδια προϋπολογισμού, ωστόσο συνιστά τη συνετή εκτέλεσή τους προκειμένου να περιοριστεί η αύξηση των δημοσίων δαπανών, ιδίως σε χώρες με υψηλό επίπεδο δημόσιου χρέους. Προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στις βιώσιμες επενδύσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη, ιδίως στις επενδύσεις που υποστηρίζουν την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, καθώς και στις δημοσιονομικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Εξάλλου, η Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα ενημερώσουν το Eurogroup για τις εκθέσεις μεταπρογραμματικής εποπτείας για την Κύπρο, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Ισπανία. Η εποπτεία μετά το πρόγραμμα ξεκινά μετά το τέλος των προγραμμάτων οικονομικής βοήθειας και συνεχίζεται έως ότου εξοφληθεί τουλάχιστον το 75% της οικονομικής βοήθειας που ελήφθη. Η αναφορά γίνεται δύο φορές το χρόνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέλος, η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, θα ενημερώσει τους υπουργούς Οικονομικών για την τακτική έκθεση του οργανισμού για τη μακροοικονομική και χρηματοοικονομική κατάσταση της ζώνης του ευρώ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης