Την ερχόμενη Τετάρτη θα αποφασίσει τελικά η Φινλανδία για τη στάση της απέναντι στο σχέδιο οικονομικής ενίσχυσης της Πορτογαλίας.

Η απόφαση θα ληφθεί από την κοινοβουλευτική επιτροπή που ασχολείται με τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, τη λεγόμενη Μεγάλη Επιτροπή, η οποία καθορίζει την ευρωπαϊκή πολιτική της χώρας. Η θέση του Ελσίνκι θα παρουσιαστεί στη συνέχεια από τον υπουργό Οικονομικών της απερχόμενης κυβέρνησης, Γιούρκι Κατάινεν, στην επόμενη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin), στις 16 Μαΐου στις Βρυξέλλες, η οποία είναι αφιερωμένη στο “πακέτο βοήθειας” προς την Πορτογαλία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το ζήτημα του Ecofin θα το επεξεργαστούμε την ερχόμενη Τετάρτη (…) ο υπουργός Κατάινεν θα ακουστεί στο θέμα αυτό», είπε ο Έρκι Τουομιότζα, ο πρόεδρος της επιτροπής.

Ο Κατάινεν είναι επίσης ο ηγέτης του συντηρητικού κόμματος του Εθνικού Συνασπισμού που κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές του Απριλίου και αναμένεται ότι θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Φινλανδίας. Την περασμένη Τρίτη ζήτησε η θέση της χώρας του για το ζήτημα της Πορτογαλίας να ξεκαθαριστεί πριν από τη σύνοδο του Ecofin.

Η Φινλανδία είναι η μοναδική χώρα της ΕΕ στην οποία το σχέδιο οικονομικής βοήθειας της Πορτογαλίας θα πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο. Ακόμη και αν η Μεγάλη Επιτροπή δώσει το «πράσινο φως» στον Κατάινεν να στηρίξει το σχέδιο, η οριστική επικύρωση πρέπει να γίνει από τη Βουλή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης