Την Πέμπτη η ψηφοφορία για το EFSF

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2011, 14:02
Την Πέμπτη η ψηφοφορία για το EFSF
Την ερχόμενη Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου ψηφίζει το γερμανικό κοινοβούλιο για την ενίσχυση του μηχανισμού διάσωσης του ευρώ (EFSF).

Η ψηφοφορία χαρακτηρίζεται δοκιμασία για τη Μέρκελ, καθώς βουλευτές του κυβερνώντος συντηρητικού συνασπισμού ενδέχεται να την καταψηφίσουν.

Η συνεισφορά της Γερμανίας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας EFSF θα αυξηθεί από 123 δισ. ευρώ σε 211 δισ. ευρώ υπό μορφήν εγγυήσεων ή σχεδόν τα μισά από τα συνολικά κεφάλαια και περισσότερα από κάθε άλλη χώρα.

Ορισμένες χώρες, όπως η Γαλλία, έχουν ήδη επικυρώσει τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης την 21η Ιουλίου, άλλες (Αυστρία, Κύπρος, Εσθονία, Ολλανδία, Σλοβενία, Σλοβακία) δεν το έχουν κάνει ακόμα. Η διαδικασία απαιτεί την έγκριση των 17 χωρών μελών της ευρωζώνης και οι Ευρωπαίοι ηγέτες ελπίζουν ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, τη στιγμή που μεγάλη νευρικότητα επικρατεί στις αγορές.

Η ενίσχυση του EFSF αναμένεται να εγκριθεί από ευρεία πλειοψηφία στη γερμανική Κάτω Βουλή αφού τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης, οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι έχουν υποσχεθεί τις ψήφους τους.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος υπενθύμισε την Κυριακή ότι η υποστήριξη των Ευρωπαίων εταίρων είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας, «διότι διακυβεύεται η σταθερότητα του κοινού νομίσματος».

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2011, 14:05