Την ερχόμενη Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου ψηφίζει το γερμανικό κοινοβούλιο για την ενίσχυση του μηχανισμού διάσωσης του ευρώ (EFSF).

Η ψηφοφορία χαρακτηρίζεται δοκιμασία για τη Μέρκελ, καθώς βουλευτές του κυβερνώντος συντηρητικού συνασπισμού ενδέχεται να την καταψηφίσουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συνεισφορά της Γερμανίας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας EFSF θα αυξηθεί από 123 δισ. ευρώ σε 211 δισ. ευρώ υπό μορφήν εγγυήσεων ή σχεδόν τα μισά από τα συνολικά κεφάλαια και περισσότερα από κάθε άλλη χώρα.

Ορισμένες χώρες, όπως η Γαλλία, έχουν ήδη επικυρώσει τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης την 21η Ιουλίου, άλλες (Αυστρία, Κύπρος, Εσθονία, Ολλανδία, Σλοβενία, Σλοβακία) δεν το έχουν κάνει ακόμα. Η διαδικασία απαιτεί την έγκριση των 17 χωρών μελών της ευρωζώνης και οι Ευρωπαίοι ηγέτες ελπίζουν ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, τη στιγμή που μεγάλη νευρικότητα επικρατεί στις αγορές.

Η ενίσχυση του EFSF αναμένεται να εγκριθεί από ευρεία πλειοψηφία στη γερμανική Κάτω Βουλή αφού τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης, οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι έχουν υποσχεθεί τις ψήφους τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Γερμανίδα Καγκελάριος υπενθύμισε την Κυριακή ότι η υποστήριξη των Ευρωπαίων εταίρων είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας, «διότι διακυβεύεται η σταθερότητα του κοινού νομίσματος».

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης