Το 8% των νοικοκυριών με εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις δηλώνει το 30% των συνολικών φορολογητέων εισοδημάτων και πληρώνει το 70% των φόρων. Πρόκειται για στοιχείο που αναδεικνύει μία από τις μεγάλες αδικίες του ελληνικού φορολογικού συστήματος στο οποίο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι επωμίζονται το μεγάλο φορτίο των φορολογικών βαρών.

Η μελέτη που εκπόνησε ο καθηγητής Νίκος Καραβίτης, σύμβουλος του Γ. Στουρνάρα, για λογαριασμό του ΙΟΒΕ και του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου, φωτίζει τις κακοδαιμονίες της φορολογικής καθημερινότητας των Ελλήνων όπου η αδυναμία ελέγχου της φοροδιαφυγής δίνει τον τόνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», μισθωτοί με εισοδήματα άνω των 42.000 ευρώ δηλώνουν το 28,2% των συνολικών εισοδημάτων που καταγράφονται στην Εφορία. Αυτά τα εισοδήματα, τα οποία ανήκουν μόλις στο 7,9% των συνολικών νοικοκυριών επωμίζονται το 68,6% των συνολικών φόρων εισοδήματος.

Οκτώ στους δέκα ελεύθερους επαγγελματίες δηλώνουν εισοδήματα κάτω από 10.000 ευρώ ενώ το 63% των μη μισθωτών δηλώνει εισοδήματα κάτω από 5.000 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τους αγρότες, το 99% δηλώνει εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ και από τους 100 αγρότες μόνο ένας δηλώνει εισόδημα πάνω από 400 ευρώ το μήνα, όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης του ΙΟΒΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τη μελέτη προκύπτει μεταξύ άλλων πως:
– 15% των μισθωτών και συνταξιούχων δηλώνει εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ
– οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι οι οποίοι αποτελούν το 64% των φορολογουμένων δηλώνουν το 82% των συνολικών εισοδημάτων και πληρώνουν το 78% των φόρων.
-15.215 ευρώ είναι το μέσο δηλωθέν εισόδημα μισθωτών και συνταξιούχων – στοιχεία 2011
-5.771 ευρώ είναι το μέσο δηλωθέν εισόδημα των λοιπών φορολογούμενων πλην μισθωτών και συνταξιούχων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης