Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενέκρινε, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του, την πρόταση της γενικής διευθύντριάς του Κριστίν Λαγκάρντ, για συμμετοχή στο νέο δανειακό πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, με το ποσό των 28 δις ευρώ.

Η χορήγηση από το ΔΝΤ θα γίνει με τετραετούς διάρκειας δάνειο, όπως ανέφερε σε σχετική του ανακοίνωση το Ταμείο την Πέμπτη μετά την απόφαση του Συμβουλίου του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ύψος της συμμετοχής του ΔΝΤ είναι «εξαιρετικό» σε σχέση την ελληνική συνεισφορά στους πόρους του Ταμείου, σημειώνει επίσης η ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται πως η εκταμίευση των δόσεων του δανείου θα γίνει σε μηνιαία βάση για την περίοδο Μαρτίου-Μαΐου, όπως είχε αποφασιστεί στο πρόσφατο Eurogroup. Συγκεκριμένα, η δόση του Μαρτίου αναμένεται να είναι 5,9 δισ. ευρώ, του Απριλίου 3,3 δισ. ευρώ και του Μαΐου 5,3 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται πως κατά την ψηφοφορία απείχει η έδρα της Βραζιλίας, ενώ οι έδρες της Ελβετίας και της Ινδίας υπεψήφισαν μεν την πρόταση της Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά με απροθυμία (reluctantly). Παράλληλα, η έδρα της Ρωσίας ήταν ιδιαίτερα επικριτική αναφορικά με τον χειρισμό ΕΕ και ΔΝΤ απέναντι στην κρίση χρέους που πλήττει την Ελλάδα. Μάλιστα, κάποιοι εκπρόσωποι χαρακτήρισαν τον ισχυρό άνδρα της τρόικα, Πολ Τόμσεν ως «Πόντιο Πιλάτο» που «νίπτει τας χείρας του» αναφορικά με την πορεία της Ελλάδας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέλος, επισημαίνεται πως κατά τη συνεδρίαση, δεν ήταν λίγοι οι εκπρόσωποι που θέλησαν να ενημερωθούν για τη στάση Σαμαρά, στο ενδεχόμενο ανάδειξής του στην πρωθυπουργία. Ενημερώθηκαν πως ο κ. Σαμαράς έχει δεσμευθεί να τηρήσει το πρόγραμμα.

Πρώτη καταχώρηση με έκτακτη ανάρτηση στις 18.07

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης