Το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας και η ευρύτερη κρίση κρατικού χρέους της ευρωζώνης παραμένουν οι βασικοί κίνδυνοι για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας και του κρατικού δανεισμού, αναφέρει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, στην εξαμηνιαία έκθεσή του (Global Sovereign Review and Outlook), που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η έκθεση αναφέρει: «Μία άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας θα καταλήξει πιθανότατα σε μεγάλες διακυμάνσεις στην αγορά, σε πιέσεις στη χρηματοδότηση των κρατών και των τραπεζών, και σε μία ευρύτερη ανατιμολόγηση των δανείων στα κράτη της ευρωζώνης. Είναι σημαντικός ο κίνδυνος της μετάδοσης σε άλλες ευάλωτες και με προβλήματα χώρες της ευρωζώνης και τα τραπεζικά τους συστήματα. Για τον λόγο αυτό, είναι σημαντική, αν και όχι επαρκής, η αντιμετώπιση της τρέχουσας ελληνικής κρίσης, για να αντιμετωπισθεί μία απειλή στην ευρωζώνη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο οίκος Fitch αναφέρει ότι, εκτός της ευρωζώνης, οι Η.Π.Α. διακινδυνεύουν τη δική τους κρίση διακυβέρνησης και κρατικού χρέους, φτάνοντας στο όριο για την άρση του καταστατικού ορίου για το ανώτατο επίπεδο του χρέους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης