Το Υπουργείο Οικονομίας αναλαμβάνει δράση για την εξάλειψη της απάτης με προγράμματα ΕΣΠΑ

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2017, 07:26
Το Υπουργείο Οικονομίας αναλαμβάνει δράση για την εξάλειψη της απάτης με προγράμματα ΕΣΠΑ
Κρούσματα απάτης από επιτήδειους που αποσπούν χρήματα, υποσχόμενοι την ένταξη σε δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας του ΕΣΠΑ, έχει εντοπίσει το Υπουργείο Οικονομίας το τελευταίο διάστημα και, πέρα από τις δράσεις που έχει αναλάβει για την εξάλειψη του φαινομένου, καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Ζητεί, δε, από τους ενδιαφερόμενους να αποφεύγουν κάθε συναλλαγή με άτομα που εμφανίζονται ως συνεργαζόμενοι του υπουργείου και ζητούν προκαταβολικά αμοιβή για υποβολή αιτήσεων σε προγράμματα του ΕΣΠΑ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης επισήμανε ότι: «Η καταπολέμηση της απάτης και της διαφθοράς είναι κεντρική προτεραιότητα του υπουργείου, και για τον σκοπό αυτόν έχουμε αναπτύξει στενή συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς του Υπουργείου Δικαιοσύνης».

«Επανασχεδιάσαμε όλη τη δομή του ΕΣΠΑ, ώστε να εκλείψουν οι συνθήκες που στρώνουν το έδαφος στη διαφθορά και την απάτη. Μειώσαμε τη γραφειοκρατία, ηλεκτρονικοποιήσαμε τις διαδικασίες, εξασφαλίσαμε την αποτελεσματική παρακολούθηση και τον έλεγχο όλων των προγραμμάτων, σε κάθε στάδιο της υλοποίησής τους. Κυρίως, όμως, ανοίξαμε το ΕΣΠΑ στην κοινωνία και κατοχυρώσαμε τη διαφάνεια και την αντικειμενικότητα στη σχέση του με τους πολίτες».

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του Υπ. Οικονομίας, με μια σειρά παρεμβάσεις, το υπουργείο ανοίγει το ΕΣΠΑ στην κοινωνία και κατοχυρώνει τη διαφάνεια και την ακεραιότητα των διαδικασιών του. Με τη νέα απλοποιημένη διαδικασία ένταξης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν πλέον να αιτηθούν ηλεκτρονικά την ένταξή τους σε κάποιο πρόγραμμα δίχως οικονομική επιβάρυνση. Παράλληλα, μέσα από το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων, εξασφαλίζεται η γρήγορη, ανώνυμη και αντικειμενική αξιολόγηση όλων των αιτήσεων.

Για την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της απάτης στη διαχείριση του ΕΣΠΑ, το υπουργείο υλοποιεί ήδη από το 2015 την Εθνική Στρατηγική κατά της Απάτης στις διαρθρωτικές δράσεις, που περιλαμβάνει ενέργειες για τον συντονισμό όλων των αρμόδιων εθνικών Αρχών για τη διαχείριση και τον έλεγχο των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, την προώθηση της διαφάνειας και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρουν τα σύγχρονα πληροφοριακά συστήματα για την πρόληψη και την καταπολέμηση της απάτης, καθώς και το νέο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου του ΕΣΠΑ 2014-2020 που ενσωματώνει συγκεκριμένα μέτρα και διαδικασίες για την ανίχνευση και την αντιμετώπιση της διαφθοράς. «Η συγκεκριμένη στρατηγική», σημείωσε ο κ. Χαρίτσης, «είναι και η πιο προωθημένη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για την οποία η χώρα μας απέσπασε τα συγχαρητήρια του Ευρωπαϊκού Γραφείου για την Καταπολέμηση της Απάτης (OLAF)».

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται για τις δράσεις του ΕΣΠΑ από τους επίσημους διαδικτυακούς τόπους: www.espa.gr και www.antagonistikotita.gr, ενώ, για όλες τις πληροφορίες σχετικά με προγράμματα που αφορούν επιχειρήσεις, μπορούν να επισκέπτονται ή να επικοινωνούν τηλεφωνικά με το Γραφείο Πληροφόρησης της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Επιχειρηματικότητα, Ανταγωνιστικότητα και Καινοτομία» (ΕΥΔ ΕΠΑΝΕΚ).

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2017, 09:28