Τον Μάρτιο του 2015 οι προσφορές για έρευνες πετρελαίου σε Ιόνιο-Κρήτη

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 7 Ιουλίου 2014, 13:17
Τον Μάρτιο του 2015 οι προσφορές για έρευνες πετρελαίου σε Ιόνιο-Κρήτη
Τον Μάρτιο του 2015 αναμένονται οι προσφορές από πετρελαϊκές εταιρείες για τις έρευνες πετρελαίου στις 20 περιοχές («οικόπεδα») στο Ιόνιο και στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης. Θα ακολουθήσει ένα τρίμηνο τουλάχιστον για την αξιολόγηση των προσφορών και στα μέσα της επόμενης χρονιάς αναμένεται να έχουν οριστεί οι ανάδοχοι.

Το χρονοδιάγραμμα για τις έρευνες πετρελαίου έδωσαν ανώτατα στελέχη του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ενώ εστίασαν και στο ισχυρό ενδιαφέρον πετρελαϊκών εταιρειών που εκδηλώθηκε σε παρουσίαση την περασμένη εβδομάδα στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με τους παράγοντες του υπουργείου, το ενδιαφέρον αποδίδεται αφενός στις ισχυρές ενδείξεις για ύπαρξη κοιτασμάτων με βάση τις σεισμικές έρευνες που προηγήθηκαν και αφετέρου στη συνέπεια που έχει επιδείξει έως τώρα το ελληνικό Δημόσιο ως προς την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων αλλά και στην επείγουσα ανάγκη της Ε.Ε. για απεξάρτηση από εισαγωγές ενεργειακών πρώτων υλών.

Στην παρουσίαση μετείχαν ορισμένες από τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες του κόσμου, όπως οι Exxon, Chevron, Total, Noble, Anadarco, BP, ENEL, κ.ά.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει το ΥΠΕΚΑ, το φθινόπωρο θα δημοσιευθεί η προκήρυξη του διαγωνισμού στην εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, ενώ παράλληλα θα προχωρήσουν:

- η εκπόνηση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων

- η δημοσίευση της ΚΥΑ για την κατανομή του περιφερειακού φόρου μεταξύ περιφερειών και δήμων

- η στελέχωση της ΕΔΕΥ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων) με αποσπάσεις αλλά και νέες προσλήψεις ειδικού επιστημονικού προσωπικού. Στόχος είναι να «τρέξει» η διαδικασία μέχρι την προκήρυξη από το υπουργείο, ώστε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις, και η αξιολόγηση των προσφορών να γίνει από την ΕΔΕΥ, επικεφαλής της οποίας έχει οριστεί η καθηγήτρια κα Σ. Σταματάκη.

Σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες του ΥΠΕΚΑ, σε κανένα στάδιο της διαδικασίας, από τις σεισμικές έρευνες μέχρι τη δημοσιοποίηση του χάρτη των θαλάσσιων «οικοπέδων», δεν υπήρξε οποιασδήποτε μορφής αντίδραση από τις συνορεύουσες χώρες.

Τα έσοδα του Δημοσίου εκτός από τη φορολογία (20%) και τον περιφερειακό φόρο (5%) περιλαμβάνουν και τα δικαιώματα που κλιμακώνονται ανάλογα με το μέγεθος του κοιτάσματος. Η προκήρυξη θα αποκλείει, σύμφωνα με πληροφορίες, τις off shore εταιρείες από τη συμμετοχή στον διαγωνισμό, όπως και τη συμμετοχή μιας εταιρείας σε διαφορετικές κοινοπραξίες για την ίδια περιοχή.

Με βάση τις δημοσιευμένες εκτιμήσεις του ΥΠΕΚΑ για τις έρευνες στον Πατραϊκό κόλπο, το Κατάκολο και τα Ιωάννινα (οι σχετικές συμβάσεις αναμένεται να κυρωθούν από το Β´ θερινό τμήμα της Βουλής), για ανακτήσιμα αποθέματα 100 εκατ. βαρελιών από ένα κοίτασμα, με μέση τιμή 90 δολάρια/βαρέλι, τα έσοδα για το Δημόσιο υπολογίζονται σε περίπου 6 δισ. ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 7 Ιουλίου 2014, 13:23