Διαφοροποιημένα προς τα πάνω θα είναι τα ποσά που θα δουν να μπαίνουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς από την 1η Νοεμβρίου οι ένστολοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αυξήσεις στους βασικούς μικτούς μισθούς θα ξεκινούν από 1% και θα φθάνουν έως και 13%Η τελική ρύθμιση, που προβλέπει αυξήσεις σε βασικούς μισθούς και επιδόματα, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα και θα περιλαμβάνεται στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, οι αλλαγές στους μισθούς θα κυμανθούν από 4 έως 232 ευρώ ανάλογα με τον βαθμό του ενστόλου. Τα ποσά αυτά αντιστοιχούν στο 50% της μείωσης που είχε πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο του 2012 στο πλαίσιο περικοπών στις δημόσιες δαπάνες εν μέσω οικονομικής κρίσης και έντονων πιέσεων της τρόικας για κατάργηση του ειδικού μισθολογίου σε όλες τις κατηγορίες εργαζομένων στο Δημόσιο.

Το Υπουργείο Οικονομικών διαμηνύει ότι η αποκατάσταση των αποδοχών στα προ περικοπών επίπεδα θα γίνει σταδιακά και πάντα σύμφωνα με το πνεύμα της δικαστικής απόφασης του ΣτΕ, η οποία αναφέρει ρητά πως «οι περικοπές δεν θα πρέπει να θίγουν το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας». Σε αντίθετη περίπτωση (ενδεχόμενο πλήρους αποκατάστασης), εκτιμάται ότι η επιβάρυνση στον προϋπολογισμό θα έφθανε ακόμα και το 1 δισ. ευρώ, εξέλιξη που θα επηρέαζε αρνητικά τα δημοσιονομικά.


(Πίνακας από την εφημερίδα «Το Έθνος»)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκτός από τους μισθούς, αυξήσεις προβλέπονται και στα επιδόματα που λαμβάνουν οι ένστολοι, με τις αλλαγές να κυμαίνονται από 4% έως 18%. Στο ίδιο προσχέδιο του προϋπολογισμού θα γίνεται αναφορά και στην καταβολή των αναδρομικών για τους 26 μήνες που μεσολάβησαν μέχρι τον εφετινό Σεπτέμβριο (και την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ). Η αποπληρωμή θα γίνει τμηματικά, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2015. Τα ποσά για τους ανώτερους αξιωματικούς θα φθάνουν μέχρι και τα 6.000 ευρώ, ενώ για τους υπαξιωματικούς έως και τα 500 ευρώ.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

Διαβάστε επίσης:
Νοέμβρης αναδρομικών, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 25 Σεπτεμβρίου 2014, 09:50

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης