Η μεγάλη «ληστεία» εις βάρος της Ελλάδας επιβεβαιώνεται την ώρα που η κρίση εξαπλώνεται ολοένα και πιο βαθιά, με τους διεθνείς κερδοσκόπους του παρατραπεζικού συστήματος και των οίκων αξιολόγησης που κόπτονταν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας να τρίβουν τα χέρια τους, καθότι γέμισαν τους κουμπαράδες με δισεκατομμύρια ευρώ από το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Tα ξένα Hedge Funds ρισκάρουν με τον κίνδυνο. Η πολιτική τους είναι επιθετική και σπανίως μπορούν να απολέσουν τα κεφάλαιά τους. Κάποια απ’ αυτά, όπως και η Deutchebank και οι οίκοι, συμμετείχαν στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων που ολοκληρώθηκε την Τετάρτη.

Όπως διαφαίνεται, ορισμένοι θησαύριζαν. Το ελληνικό Δημόσιο δεν κέρδισε ούτε ευρώ. Επί της ουσίας, εκμεταλλευόμενοι τα σενάρια χρεοκοπίας και την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, που είχε βαθμολογηθεί ως «junk», «σκουπίδι» δηλαδή, έβγαλαν διπλάσιο ακόμη και τριπλάσιο κέρδος μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Kάποιος ιδιώτης ή ένας μικροεπενδυτής σε περίπτωση που είχε ενδιαφερθεί για την επαναγορά ομολόγων δεν θα μπορούσε να μπει δυναμικά στο «παιχνίδι», καθότι κουμάντο κάνουν τα ξένα fund και πολύ απλά διαδραματίζουν ρόλο κουμανταδόρου διαμορφώνοντας την τιμή, κατά το δοκούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η zougla.gr παρουσιάζει ένα δεκαετές ομόλογο, το οποίο στις 12 Μαρτίου του 2012 οι κερδοσκόποι είχαν αγοράσει σε τιμή μικρότερη των 18 cents/ euro και πριν από λίγες ημέρες -στη δευτερογενή αγορά- το πούλησαν έναντι 33,8 cents/euro.

Τεράστιο κέρδος στην πλάτη της Ελλάδας μέσα σε μόλις εννέα μήνες:

Για τα περισσότερα funds, το συνολικό ύψος της ονομαστικής αξίας των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν είναι συγκριτικά μικρότερο από το σύνολο των επενδύσεων στις οποίες έχουν προχωρήσει για την αγορά χρέους (σ.σ. κρατών-τραπεζών κ.λπ.), ωστόσο οι προοπτικές κερδοφορίας είναι μεγάλες.

O ιδρυτής του «Third Point», του hedge fund των 9,3 δισ. δολαρίων, ανέφερε ότι τον μήνα Οκτώβριο τα ελληνικά ομόλογα ήταν στο «τοπ 5» των πιο κερδοφόρων επενδύσεων. Το fund αγόρασε τα ομόλογα για 17 cents, ανέφερε ο ιδρυτής του, κ. Loeb.

Ένα άλλο hedge fund που εδρεύει στο Λονδίνο, το Adelante Asset Management, αρχικά αγόρασε ομόλογα για 12,5 cents. Πούλησε μέρος αυτών, με κέρδος 70%…


(Ενδεικτικό το άρθρο του Reuters που κάνει λόγο για μία επικερδή συμφωνία όσον αφορά στο ελληνικό χρέος)

Το ερώτημα είναι απλό. Οι αναλυτές και οι εκπρόσωποι των διεθνών οίκων είναι «προφήτες» και πάντα πέφτουν μέσα στις προβλέψεις τους; Ή διαθέτουν ανεγνωσμένης αξίας «πληροφοριοδότες» στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, oι οποίοι τους παρέχουν πολύτιμες συμβουλές που αποφέρουν κέρδος και μάλιστα πριν από το Eurogroup, οπότε και ελήφθη η απόφαση για τη στήριξη της Ελλάδας;

Επαναλήφθηκε επί της ουσίας η ίδια απάτη με το «κούρεμα». Το πρόγραμμα επαναγοράς αποτελεί ένα παιχνίδι κερδοσκοπίας, για το οποίο δεν αποφασίζει η κυβέρνηση, καθότι ακολουθεί τις επιταγές των δανειστών, που για την πολυσυζητημένη δόση των 34,4 δις ευρώ επέλεξαν να μη βάλουν το χέρι στην τσέπη, προωθώντας λύση με τα ομόλογα. Άλλωστε, όπως επί των ημερών του Λουκά Παπαδήμου είχε εντέχνως καλλιεργηθεί η εντύπωση ότι με το «κούρεμα» ομολόγων αξίας 200 δισ. ευρώ θα χρωστούσε η χώρα μας 100 δισ. λιγότερα στους ξένους, τελικά διαπιστώσαμε ότι το «κούρεμα» χρεοκόπησε τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες.

H zougla.gr επικοινώνησε με τον οικονομολόγο Δημήτρη Τσαγκάρη και τον επίτιμο αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Παναγιώτη Γεννηματά, προκειμένου να μας αναλύσουν τη διαδικασία του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων και τα παιχνίδια κερδοσκοπίας.

Ο Δημήτρης Τσαγκάρης στη zougla.gr:

Ο Παναγιώτης Γεννηματάς στη zougla.gr:

Τα διεθνή «κοράκια» χτυπούν την κατάλληλη στιγμή

Το πρόγραμμα επαναγοράς του χρέους δεν είναι τίποτα άλλο από… εξαργύρωση επενδυτικών κουπονιών, σε τιμές πολύ μεγαλύτερες από εκείνες που είχε διαμορφώσει η ίδια η αγορά, με βάση τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας και τις αξιολογήσεις διεθνών οίκων.

Εφόσον το ρίσκο των ελληνικών ομολόγων εκτοξεύθηκε σε δυσθεώρητα ύψη, δόθηκε μία λύση στους επενδυτές να «ξεφορτώσουν» ελληνικά ομόλογα. Εκείνο που δεν γνωρίζει ο πολίτης, ο μικροεπενδυτής, είναι ότι δεν είναι κατεστραμμένοι όλοι όσοι έχουν επενδύσει σε ελληνικά ομόλογα.

Υπάρχει και η δευτερογενής αγορά, που παίζει τον δικό της ρόλο, έχει τους δικούς της κανόνες. Η αγορά αυτή δεν είναι τίποτε άλλο από τη δυνατότητα κάποιου που έχει επενδύσει σε ομόλογα κράτους για 10, 15, 20 και 30 χρόνια να ρευστοποιήσει το κουπόνι του, είτε γιατί χρειάζεται άμεσα ρευστότητα είτε γιατί έπαψε να πιστεύει στην επένδυση που έχει κάνει.

Τον λόγο παίρνουν τα επιθετικά κερδοσκοπικά κεφάλαια, που «σκουπίζουν» την αγορά, εκμεταλλευόμενα το γενικότερο κλίμα που διαμορφώνουν οι οίκοι αξιολόγησης, οι διεθνείς οργανισμοί και οι εμπλεκόμενοι αξιωματούχοι.

Το ίδιο έγινε με την Ελλάδα τα τελευταία περίπου τρία χρόνια. Τα ελληνικά ομόλογα έγιναν «σκουπίδια», η χρεοκοπία προεξοφλήθηκε, οι επενδυτές πείστηκαν ότι έχασαν τα χρήματά τους και τα κερδοσκοπικά κεφάλαια βρήκαν ευκαιρία να αγοράσουν ομόλογα σε εξευτελιστικές τιμές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης