Οι τιμές για τα συμβόλαια πώλησης του πετρελαίου τύπου Brent έφτασαν σε νέα ύψη, τιμές ρεκόρ για το 2015, και υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν τα 68 ευρώ το βαρέλι, στο χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Η άνοδος στην τιμή του πετρελαίου υπολογίζεται πως οφείλεται και στην ενίσχυση που είχε το ρωσικό ρούβλι, με το δολάριο να πέφτει κάτω από τα 51 ρούβλια. Όπως επισημαίνει η RT.com η τιμή του δολαρίου απέναντι στο ρούβλι σημείωσε πτώση, μετά την ανακοίνωση για αύξηση της τιμής του πετρελαίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται πως το ρούβλι είχε πάρει την κατιούσα μετά την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να μειώσει δραστικά τις τιμές του πετρελαίου, μετά την ανακοίνωση των οικονομικών μέτρων της Δύσης εναντίον της Ρωσίας για την ουκρανική κρίση.

Η άνοδος στην τιμή του πετρελαίου ωφελεί την ρωσική οικονομία επειδή βασίζεται στις εξαγωγές του ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η τιμή πώλησης $68,22 το βαρέλι του Brent, αποτελεί ρεκόρ από τον Δεκέμβριο του 2014. Είναι κατά 2,66% υψηλότερη από το κλείσιμο της προηγούμενης περιόδου. Η προηγούμενη τιμή για τα συμβόλαια αρχών Ιουνίου, ήταν $60,67.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αφήστε τον Αλλάχ να αποφασίσει για την αύξηση των τιμών του πετρελαίου», λέει ο υπουργός Πετρελαίων της Σαουδικής Αραβίας Ali al-Naimi.

Η τιμή του Μαύρου χρυσού πήρε ξανά την ανηφόρα, μετά τη δημοσιοποίηση των εξαγωγικών τιμών πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, από τους Financial Times.

Μόλις χτες, η σαουδαραβική εθνική εταιρία πετρελαίου Aramco αύξησε την τιμή του ελαφρού αργού για τα συμβόλαια Ιουνίου για παραδόσεις στη Βορειο-δυτική Ευρώπη κατά $1,30 το βαρέλι, ενώ η τιμή για τις ΗΠΑ αυξήθηκε μόλις $0,2.

Η τιμή για τις ασιατικές εξαγωγές παρέμεινε χωρίς αύξηση.

Σχολιάζοντας την απόφαση της σαουδαραβικής εθνικής εταιρίας για αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου η FT, υποστηρίζει ότι «οφείλεται σε αύξηση της ζήτησης».

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης