Ενδεχόμενη απόφαση του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, να «ανεβάσει τους τόνους» στη διένεξη με την Ουκρανία θα μπορούσε να προκαλέσει μόνιμο πλήγμα στην ίδια την οικονομία της Ρωσίας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Αναλυτές προειδοποιούν ότι τα μέτρα που έχει ήδη λάβει η Ρωσία για να προστατεύσει το ρούβλι απειλούν να οδηγήσουν την οικονομία σε τροχιά ύφεσης. Εάν η ένταση Ανατολής-Δύσης κλιμακωθεί, τότε θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει ακόμη περισσότερο τις ξένες επενδύσεις και την οικονομία και ενδεχομένως να υπονομεύσει και την ίδια την πολιτική σταθερότητα της Ρωσίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αύξηση των ρωσικών επιτοκίων απειλεί να πλήξει την ανάπτυξη σε μία αναιμική οικονομία που αναπτύχθηκε μόλις με ρυθμό 1,3% το 2013. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η ρωσική οικονομία θα συρρικνωθεί τους επόμενους μήνες, ενώ βλέπουν κοινά σημεία ανάμεσα στη σημερινή κρίση και σε αυτή του 2008, όταν ο σύντομος πόλεμος της Ρωσίας με την Γεωργία αποτέλεσε τον καταλύτη για μαζικές εκροές κεφαλαίου, οι οποίες οδήγησαν σε υποτίμηση του ρουβλιού κατά 30%.

Η σημερινή φυγή από το ρούβλι σημαίνει μεγάλες εκροές κεφαλαίου, οι οποίες ανήλθαν στα 60 δισ. δολάρια ετησίως την τελευταία διετία και στα 17 δισ. δολ. μόνο τον φετινό Ιανουάριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης