Τη στρατηγική που πρόκειται ν’ ακολουθήσει για ν’ απαλλάξει τις τράπεζες από τις επισφαλείς μετοχές τους και ταυτόχρονα ν’ αναθερμανθεί τη πιστωτική αγορά, θα εξηγήσει ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τιμ Γκάιτνερ.

Ο υπεύθυνος για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Ομπάμα έχει δεχτεί, πυρ ομαδόν για τη στάση του στις αμοιβές των στελεχών επιχειρήσεων υπό επιτήρηση, και ενώ δεν έχει συμπληρώσει 100 ημέρες στο υπουργείο του, ήδη πολλοί τον έχουν καλέσει να παραιτηθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τον Γκάιτνερ, το στοίχημα είναι μεγάλο ακόμη-ακόμη και αν ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, έχει εκφράσει την υποστήριξή του στο πρόσωπό του.

Το υπουργείο διευκρίνισε πως ο Γκάιτνερ θα εκθέσει λεπτομερώς, «το μεικτό πρόγραμμα επενδύσεων του δημόσιου κι ιδιωτικού τομέα, που θα συνίσταται στην κοινή επένδυση του δημοσίου με ιδιώτες επενδυτές σε κεφάλαια, που θα δημιουργήσουν μία πιστωτική αγορά και σε παλαιές μετοχές, που επιβαρύνουν το χρηματοοικονομικό σύστημα».

Όπως εξήγησε ο Γκάιτνερ σε συνέντευξή του στη Γουόλ Στριτ Τζέρναλ, «ο καλύτερος τρόπος για να εξέλθουμε από την κρίση είναι να μπορέσουμε να συνεργασθούμε με τις αγορές. Δεν θέλουμε ν’ αναλάβει η κυβέρνηση όλους τους κινδύνους, θέλουμε ο ιδιωτικός τομέας να εργασθεί μαζί μας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Όσταν Γκούλσμπι μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC, εξήγησε πως πρόκειται αφενός για την «συμπλήρωση» των κυβερνητικών κονδυλίων-την ώρα που το Κογκρέσο κι η κοινή γνώμη ανησυχούν για τη διεύρυνση του δημοσίου ελλείμματος-και αφετέρου να εξασφαλισθεί, χάρις στην «εμπειρία» του ιδιωτικού τομέα, «να μην πληρώσουμε πολλά» για τις υποτιμημένες μετοχές μετά την κατάρρευση το 2007 του στεγαστικού τομέα.

Ο Γκάιτνερ έχει ανακοινώσει πως 500 δισεκατομμύρια δολάρια θα ενεργοποιηθούν για να αποκτηθούν αμφιλεγόμενης αξίας μετοχές, οι οποίες επιβαρύνουν τους προϋπολογισμούς των τραπεζών.

Τα διαρθρωτικά κεφάλαια που θα συνδιατεθούν από την κοινή επιχείρηση δημόσιου κι ιδιωτικού τομέα μπορεί ν’ ανέλθουν στο 1 τρισεκατομμύριο δολάρια.

Το μέτρο αυτό θα συμπληρώσει τις υπόλοιπες στρατηγικές που έχουν δρομολογηθεί για την έξοδο της χώρας από την πιστωτική κρίση, όπως αυτό για την αναθέρμανση της κατανάλωσης και της βοήθειας στους ιδιοκτήτες κατοικιών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης