Ένα τολμηρό σχέδιο για τη σωτηρία του ευρώ παρουσίασε την Πέμπτη ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

Ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ξεκαθάρισε μεταξύ άλλων ότι «η Ευρώπη θα μπορούσε να ενισχύσει τη νομισματική ένωσή της, δίνοντας στους Ευρωπαίους πολιτικούς την εξουσία να κηρύσσουν σε χρεοκοπία ένα κράτος και να αναλαμβάνουν τη δημοσιονομική πολιτική του».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι ομοσπονδιακές εξουσίες της Ε.Ε. μπορούν να ενεργοποιούνται μόνο σε εξαιρετικές περιστάσεις, όταν οι δημοσιονομικές πολιτικές μιας χώρας απειλούν την ευρύτερη νομισματική ένωση» τόνισε κατά την ομιλία του στο Ινστιτούτο Πίτερσον για τη Διεθνή Οικονομία στην Ουάσιγκτον.

Όπως εξήγησε, υπάρχουν ήδη οι προϋποθέσεις για μια τέτοια κίνηση, καθώς τα περισσότερα κράτη-μέλη της Ε.Ε. έχουν συμφωνήσει στην αμοιβαία παρακολούθηση των προϋπολογισμών τους και στην επιβολή προστίμων σε χώρες που έχουν υπερβολικά δημοσιονομικά ελλείμματα.

«Το επόμενο βήμα θα ήταν να τίθεται μια χώρα υπό διαχείριση, όταν οι πολιτικοί ηγέτες ή το Κοινοβούλιό της δεν μπορούν να εφαρμόσουν υγιείς δημοσιονομικές πολιτικές εγκεκριμένες από την Ε.Ε.» ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η κίνηση αυτή θα έχει δημοκρατική νομιμότητα, αν εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» πρόσθεσε.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης