Στις επιπτώσεις της συμφωνίας του Eurogroup για την Κύπρο αναφέρονται με εκτενή σχόλια και άρθρα όλες οι γερμανικές εφημερίδες. Οι οποίες δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους που η Γερμανία βγαίνει κερδισμένη από τα μέτρα που επιβάλλει.

«Το τέλος του ελεύθερου χρήματος» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt. Στον υπότιτλο διαβάζουμε: «Στην Κύπρο ισχύει καθεστώς ελέγχων για τα κεφάλαια. Για να μην καταρρεύσει η οικονομία επιβλήθηκαν έλεγχοι στη διακίνηση κεφαλαίων. Πρόκειται για κάτι πρωτόγνωρο στην ΕΕ και δεν αποκλείεται να διαρκέσει μήνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ανταπόκριση από τη Λευκωσία σημειώνεται: «Η χρεοκοπία της χώρας αποτράπηκε. Το μέλλον της Κύπρου έχει εξασφαλιστεί, προς το παρόν τουλάχιστον. Η χώρα θα παραμείνει στην ευρωζώνη. Όμως ο κυπριακός πληθυσμός δεν έχει ψευδαισθήσεις. Γνωρίζει ότι οι επιπτώσεις στην οικονομία θα είναι τεράστιες. (…)

O κίνδυνος μιας οικονομικής κατάρρευσης παραμένει. Τη μεγαλόνησο απειλούν μαζική ανεργία και κοινωνικές συγκρούσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να φέρουν τους Κύπριους στο σημείο να γυρίσουν τη πλάτη στο ευρώ. Ακριβώς αυτό ήθελαν να αποφύγουν οι ευρωπαίοι εταίροι με τη συμφωνία στο Eurogroup.

Δεν φταίνε οι ευρωπαίοι εταίροι

Τον σπαρμένο με αγκάθια δρόμο που έστρωσε η Γερμανία στους κύπριου, προσπαθεί να δικαιολογήσει η Frankfurter Allgemeine Zeitung που σπανίως αφιερώνει και τα δύο σχόλια του πρωτοσέλιδου σε ένα θέμα, όπως κάνει σήμερα με την Κύπρο. Στο πρώτο διαβάζουμε: «Οι Κύπριοι θα πρέπει να βαδίσουν τώρα σε ένα δρόμο στρωμένο με αγκάθια. Το οικονομικό μοντέλο της μεγαλονήσου καταργείται. Μέχρι να ξεκινήσει η εκμετάλλευση των αποθεμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου, τους Κυπρίους περιμένουν δύσκολες μέρες. Είναι κατανοητό ότι ο πληθυσμός είναι δυσαρεστημένος από τη συμφωνία στις Βρυξέλλες. Από την άλλη, όμως, η συμφωνία είναι σωστή γιατί αναγκάζει και εκείνους που έφεραν τη χώρα στο χείλος της καταστροφής να συνεισφέρουν. Οι Κύπριοι αισθάνονται ενδεχομένως θύματα, όμως δεν είναι οι ευρωπαίοι εταίροι που ευθύνονται για αυτή την κατάσταση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο δεύτερο σχόλιο του πρωτοσέλιδου επισημαίνεται: «ΕΕ, ΕΚΤ έκλεισαν τα μάτια, ενώ γνώριζαν ότι οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της Κύπρου ήταν αφερέγγυες. Τώρα οι «σωτήρες» της Κύπρου περιορίζουν την ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων και θέτουν εκτός ισχύος μια θεμελιώδη ελευθερία της ευρωπαϊκής εσωτερικής αγοράς. Αν η συνοχή της ευρωζώνης εξασφαλίζεται μόνο με ελέγχους στη διακίνηση κεφαλαίων, τότε είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τι ενδέχεται να ακολουθήσει.

Η Γερμανία θα πρέπει να προσέχει

Η Γερμανία προειδοποιεί: «Όποιος (στη Γερμανία) προτείνει τρόπο αντιμετώπισης της Ισπανίας παρόμοιο με εκείνο της Κύπρου, θα πρέπει να το σκεφθεί καλά. Η Γερμανία βγαίνει προς το παρόν κερδισμένη, διότι χωρίς το ευρώ θα διολίσθαινε σε βαθιά κρίση. Αν όμως συνεχίσει να τηρεί σκληρή στάση, θα κληθεί να πληρώσει ανυπολόγιστο πολιτικό τίμημα. Ένας πολιτικός αποκλεισμός στην Ευρώπη δεν θα μπορούσε να λυθεί ούτε με όλα τα ευρώ του κόσμου. Η Κύπρος πρέπει να παραμείνει παράδειγμα προς αποφυγή, που θα καταδεικνύει ότι η πολιτική και οικονομική θρασύτητα δεν ανταμείβονται.

Για δεύτερη φορά ο Ντάισελμπλουμ κατώτερος των περιστάσεων!

«Θα σπάσει ο αυτοματισμός που θέλει να επιβαρύνονται τα κράτη και οι φορολογούμενοι για τις τραπεζικές κρίσεις…Στο εξής θα θίγονται και οι τράπεζες και οι μεγαλοκαταθέτες», δηλώνει σε συνέντευξή του στο RTL o Γέρουν Ντάισελμπλουμ.

Ήταν μια αδεξιότητα που οφείλεται στην απειρία και την έλλειψη επικοινωνιακής δεινότητας ή ήθελε να διαπιστώσει τις αντιδράσεις των αγορών, ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ; Αυτό είναι το ερώτημα που θέτουν από χθες αναλυτές και σχολιαστές στην Ευρώπη, σε μια προσπάθεια να ερμηνεύσουν τα κίνητρα των δηλώσεων του προέδρου του Eurogroup στους Financial Times. Στην εν λόγω συνέντευξη, ο ολλανδός πολιτικός υποστήριξε ότι το κυπριακό πρόγραμμα διάσωσης ενδείκνυται ως μοντέλο και για άλλες προβληματικές χώρες της ευρωζώνης, προκαλώντας αναταραχή στην ευρωζώνη και σπέρνοντας τον πανικό στους καταθέτες των προβληματικών χωρών της ευρωζώνης. Λίγο αργότερα ανασκεύασε με ανακοίνωσή του στο Twitter, όπου υπογράμμισε πως η Κύπρος συνιστά ειδική περίπτωση και όχι μοντέλο και για άλλες χώρες.

Καταθέτες και τράπεζες στο ταμείο!

Και ενώ οι περισσότεροι αναλυτές είχαν καταλήξει πλέον στο συμπέρασμα ότι ο νέος πρόεδρος του Eurogroup, εξαιτίας της απειρίας του απλά δεν διετύπωσε με τις κατάλληλες λέξεις αυτό που ήθελε να υπογραμμίσει, ήλθαν οι δηλώσεις του Ντάισελμπλουμ την Τρίτη στο ολλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο RTL, να δείξουν ότι όντως η ευρωζώνη υιοθετεί μια νέα στρατηγική για τη διάσωση των προβληματικών χωρών.
Ο πρόεδρος του Eurogroup, ούτε λίγο ούτε πολύ, δηλώνει ότι μπορεί το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου να μην εφαρμοστεί ένα προς ένα σε άλλες χώρες, ωστόσο διευκρινίζει ότι «θα σπάσει ο αυτοματισμός που θέλει να επιβαρύνονται τα κράτη και οι φορολογούμενοι για τις τραπεζικές κρίσεις… Στο εξής θα θίγονται και οι τράπεζες οι ίδιες και οι μεγαλοκαταθέτες… Σε αυτό θα πρέπει να συνηθίσουν οι αγορές».

Με άλλα λόγια ο Ντάισελμπλουμ αναιρεί την αναίρεση και απλά η αδεξιότητα του στην πρώτη συνέντευξη στους Financial Times περιορίζεται στην επιλογή των λέξεων, δεν αλλάζει όμως το νόημά της: Καταθέτες και τράπεζες στο ταμείο!

Ήταν η δεύτερη φορά, μετά το φιάσκο του Eurogroup της προπερασμένης Παρασκευής, που ο Ντάισελμπλουμ φάνηκε κατώτερος των περιστάσεων, παρατηρεί η αναλύτρια του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων, DPA, Μάριον Τρίμπορν, αποδίδοντας την εξέλιξη αυτή στο γεγονός ότι ο Ολλανδός ήταν μια «επιλογή αμηχανίας». Σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών δεν έχει διεθνή εμπειρία. Ο Γιούνκερ ήταν «καθαρόαιμος πολιτικός», αποφαίνεται η Μάριον Τρίμπορν. Αντίθετα, η εμπειρία του Ντάισελμπλουμ περιορίζεται στην γεωπονία και την εκπαιδευτική πολιτική, συμπληρώνει η αναλύτρια του DPA.

SPD: «Και το Λουξεμβούργο ανήκει στις προβληματικές χώρες»

Υπέρ της άποψης ότι η τοποθέτηση Ντάισελμπλουμ σηματοδοτεί αλλαγή στρατηγικής ή στην καλύτερη περίπτωση ένα τεστ για τις αγορές, συνηγορεί και η τοποθέτηση σήμερα του επικεφαλής οικονομολόγου της Deutsche Bank, Ντάβιντ Φόλκερτς-Λάνταου, ο οποίος υποστηρίζει ότι θα πρέπει να καλούνται στο ταμείο οι τράπεζες και οι καταθέτες προτού ζητηθεί η βοήθεια των φορολογουμένων.

Από κοντά και οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες (SPD) που συμφωνούν με τον πρόεδρο του Eurogroup να συρρικνωθεί ο υπερδιογκωμένος τραπεζικός τομέας και σε άλλες χώρες και κυρίως στις μικρές χώρες που χαρακτηρίζονται από φορολογικό Ντάμπινγκ.

«Με όλη την κατανόηση για τις μικρές χώρες που έχουν δυσκολίες για να καταλήξουν σε ένα οικονομικό μοντέλο, δεν είναι δυνατόν να ανεχόμαστε στο διηνεκές ένα οικονομικό μοντέλο που υπονομεύει τον δίκαιο ανταγωνισμό», δηλώνει στο Reuters o αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του SPD, Γιόαχιμ Πος, προσθέτοντας ότι και «το Λουξεμβούργο ανήκει στις προβληματικές χώρες» και ζητώντας την κατάργηση του φορολογικού ντάμπινγκ για το Λουξεμβούργο, τη Μάλτα και την Ιρλανδία.

Πηγή: Deutsche Welle
Επιμέλεια: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης