Μετά τις πρωινές σταθεροποιητικές κινήσεις στην αγορά συναλλάγματος, τα νομίσματα ρίσκου ενισχύθηκαν, προσεγγίζοντας τα χθεσινά υψηλά επίπεδα. Στις δημοπρασίες που έλαβαν χώρα σήμερα, η Ιταλία κατάφερε να αντλήσει τον μέγιστο στόχο των 3,75 δισ. ευρώ, ενώ η Γαλλία δανείστηκε με χαμηλότερο επιτόκιο από την πώληση 10ετών ομολόγων.

Στο μέτωπο των μακροοικονομικών στοιχείων, η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη συρρικνώθηκε στις 46,4 μονάδες τον Νοέμβριο από τις 47,1 μονάδες τον Οκτώβριο, αφού και η μεταποίηση στη Γερμανία υποχώρησε σημαντικά στις 47,9 μονάδες από τις 49,1 μονάδες. Άσχημα ήταν τα νέα και από τη Βρετανία, με τον μεταποιητικό κλάδο να επιβραδύνεται στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2009, λόγω της πτώσης της παραγωγής και των παραγγελιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ευρώ ενισχύθηκε στο 1,3505 μετά τις δημοπρασίες, ενώ η στερλίνα στο 1,5745 νωρίτερα. Σε έκθεσή της η Credit Suisse «κόβει» σημαντικά τις τρίμηνες εκτιμήσεις της για την ισοτιμία ευρώ-δολάριο στο 1,2500 από το 1,3800, ενώ η Goldman Sachs προβλέπει τη στερλίνα στα 1,73 δολάρια από τα 1,76 δολάρια το επόμενο 12μηνο.

Μπορεί το χθεσινό ράλι να θύμισε την αντίδραση του Μαρτίου του 2009, ωστόσο, σύμφωνα με το μεσημεριανό σχόλιο αγοράς της FXCM, οι αγορές αρχίζουν να αμφισβητούν τη χθεσινή πρωτοβουλία των κεντρικών τραπεζών. Πολλά είναι τα ερωτήματα που εγείρει αυτή η κίνηση και που εκφράζονται από σημαντική μερίδα αναλυτών.

Η τρέχουσα κρίση αποτελεί πρωταρχικά κρίση χρέους και έπειτα κρίση ρευστότητας, δήλωσε σήμερα ο Mario Draghi της ΕΚΤ, τονίζοντας ότι η δραστηριότητα SMP της κεντρικής τράπεζας (αγορά κρατικών ομολόγων) είναι πρόσκαιρη και περιορισμένη και ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να ενεργήσει στο πλαίσιο των προβλεπόμενων από τις ευρωπαϊκές συνθήκες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναλυτές εκτιμούν ότι η πρωτοβουλία των κεντρικών τραπεζών για φτηνή χρηματοδότηση σε δολάρια έχει ως στόχο να «ροκανίσει» χρόνο, ανακουφίζοντας τους επενδυτές. Χωρίς, όμως, τις βάσεις ενός μηχανισμού δημοσιονομικής πειθαρχίας στην Ευρωζώνη που θα στηρίζεται στα debt brakes, αποτελεί πρωτοβουλία με λανθασμένη αναφορά.

Προκύπτουν ερωτήματα όμως… Γιατί η Fed επιτρέπει στις ευρωπαϊκές τράπεζες να δανείζονται φτηνότερα δολάρια από τις αμερικανικές; Μετά το χθεσινό «πυροτέχνημα», ποια θα είναι η θέση του «διευθυντηρίου» της Ε.Ε. κατά την ερχόμενη Σύνοδο Κορυφής και ποιος τελικά θα είναι ο ρόλος της ΕΚΤ;

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης